Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přiblížila se za poslední léta jednota křesťanských církví?

Datum publikace5. 1. 2010, 9.00
TiskTisk

Dne 13.1.2010 od 10 hod. se v Praze koná kulatý stůl věnovaný ekumenickému dialogu, který pořádá Tiskové středisko ČBK pro novináře a ostatní zájemce o dané téma. Jako hosté se svými příspěvky vystoupí František Radkovský, plzeňský biskup a delegát ČBK pro ekumenismus, Joel Ruml, synodní senior Českobratrské církve evangelické (ČCE) a předseda Ekumenické rady církví (ERC), a Tomáš Halík, profesor Univerzity Karlovy, prezident České Křesťanské akademie a rektor univerzitního kostela Nejsvětějšího Salvátora.

Praha: V lednu se křesťané na celém světě účastní společných setkání a modliteb v rámci Aliančního týdne modliteb ve dnech 10.-17.1.2010, na který navazuje Týden modliteb za jednotu křesťanů ve dnech 18.-25.1.2010. Tématem Aliančního týdne modliteb je citát ze Skutků apoštolů 1,8 'A budete mi svědky', tématem Týdne modliteb za jednotu křesťanů je verš z Lukášova evangelia 24,48 'Vy jste toho svědky.'

Přiblížila se za poslední léta jednota křesťanských církví? K jakým významným krokům došlo v této oblasti během pontifikátu Benedikta XVI.? Jaký je vývoj ekumenického dialogu po II. vatikánském koncilu (zakončen v roce 1965) u nás? Nad těmito tématy – a nejen nad nimi – se budou zamýšlet hosté kulatého stolu.

Loni v září navštívil naši republiku papež Benedikt XVI. a při setkání se zástupci církví sdružených v ERC v prostorách Pražského arcibiskupství mimo jiné připomněl, že 'Svatý stolec s potěšením v roce 1999 hostil mezinárodní sympozium o Janu Husovi, aby usnadnil debatu o složitých a neklidných náboženských dějinách v této zemi a obecněji v Evropě.' A ujistil přítomné o modlitbě za to, 'aby podobné ekumenické iniciativy přinesly plody nejen ve snaze o jednotu křesťanů, ale i k prospěchu celé evropské společnosti.' V souvislosti s křesťanským dědictvím Evropy uvedl: '…křesťané čerpají z příkladů takových postav, jako jsou svatý Vojtěch a svatá Anežka Česká. Jejich odhodlání šířit evangelium bylo podloženo přesvědčením, že křesťané by se neměli krčit ze strachu před světem, ale spíše se odvážně podělit o poklady pravdy, které jim byly svěřeny. Podobně i dnes musí mít křesťané odvahu otevřít se přítomné realitě, ocenit vše, co je ve společnosti dobré, a povzbuzovat muže i ženy k zásadnímu obrácení, které vyplývá ze setkání s Kristem a ústí do nového života v milosti.'

Alianční týden modliteb je celonárodní mezidenominační modlitební iniciativa Evangelikální aliance. Pořádá se již od roku 1856, tehdy zejména v USA a Velké Británii (více na www.ea.cz).

Počátky Týdne modliteb za jednotu křesťanů spadají asi do roku 1740, kdy se ve Skotsku objevují stoupenci letničního hnutí napojení na Severní Ameriku; jejich obnovné snahy zahrnovaly modlitby za všechny církve a spolu se všemi církvemi. V roce 1867 zdůrazňuje První Lambethská konference biskupů anglikánské církve v preambuli svého prohlášení význam modlitby za jednotu a papež Lev XIII. roku 1894 podporuje zavedení Oktávu modliteb za jednotu. V 'Dekretu o ekumenismu' (rok 1964), vydaném během Druhého vatikánského koncilu, se zdůrazňuje, že modlitba je duší ekumenického hnutí, a vyslovuje se pro slavení Týdne modliteb. V roce 1965 začínají Komise pro víru a řád Světové rady církvíSekretariát pro podporu jednoty křesťanů (od roku 1989 Papežská rada pro jednotu křesťanů) s oficiální přípravou textu pro Týden modliteb. Od roku 1968 se 'Modlitba za křesťanskou jednotu' slaví na základě textů připravených v této spolupráci.

Místo konání: Zasedací místnost České biskupské konference v Praze 6, Thákurova 3, druhé patro.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou