Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tříkrálová sbírka v královéhradecké diecézi je v plném proudu

Datum publikace6. 1. 2010, 15.40
TiskTisk

Charitní Tříkrálová sbírka vrcholí v těchto dnech a o víkendu také v královéhradecké diecézi, kde letos koleduje kolem dvou tisíc skupinek tří králů. Skupinky tří králů chodí podle tradice od domu k domu nebo koledují v ulicích. Finanční příspěvky na pomoc nemocným a potřebným lidem vybírají do úředně zapečetěné kasičky opatřené charitním logem. Každého dárce obdarují drobnou pozorností. Vedoucí skupinky má u sebe průkaz koledníka.

Hradec Králové: 'Pomáhat potřebným, to je to poselství betlémské hvězdy, které vy koledníci lidem přinášíte,' také těmito slovy dnes vyprovázel královéhradecké krále a královny na koledu krajským městem biskup Dominik Duka OP při ranní mši svaté v katedrále Svatého Ducha. Ve většině měst a obcí diecéze se bude koledovat především o víkendu. V Náchodě sbírku zahájí průvod tří králů s velbloudem už v pátek 8.1. ve 13 hodin.

Poděkováním všem koledníkům a dárcům je výstava fotografií Cesta za hvězdou, kterou k 10. výročí Tříkrálové sbírky pořádá Oblastní charita HK ve výstavní síni Biskupství HK do 15.1.2010. Bohatý program (koncerty, besedy, filmy...) nabízejí tradiční Tříkrálové dny v pardubickém Domě techniky (4.-9.1.). Vánoční příběh znovu ožije v představení živého betlému v Čáslavi (6.1.), Kutné Hoře (7.1.) a Humpolci (9.1.). Tříkrálový průvod zahájí sbírku v Poličce (9.1.) a Broumově (8.1.). Průvod Tří králů s velbloudem projde také Velkým Poříčím (8.1.). Na mnoha místech zazní tříkrálové koncerty (7.1. Ústí n. Orlicí, 8.1. Náchod, 9.1. Česká Třebová a Přibyslav, 10.1. Litomyšl, Pardubice a Přelouč). Představení 'Čtvrtý z Mudrců' završí sbírku v Havlíčkově Borové (10.1.). Divadelní hra skautů 'Herodes a tři králové' doprovodí sbírku v Hostinném (6.1.).

Výtěžek sbírky je tradičně určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí. Například koledníci v Červeném Kostelci budou vybírat příspěvky na zdravotnické a technické vybavení Hospice Anežky České. V Hradci Králové a okolí budou občané přispívat na podporu poradenství obětem domácího násilí a Střediska rané péče Sluníčko, které pomáhá rodinám s handicapovanými dětmi v raném věku. Na Pardubicku budou koledníci prosit o dar na podporu domácí hospicové péče, na Ústecko-orlicku na podporu Centra Pod střechou pro děti a mládež a další charitní projekty. Na Kutnohorsku budou moci lidé podpořit výstavbu Klubu Atrium pro seniory.

O dalších záměrech Charit a doprovodných akcích sbírky v královéhradecké diecézi více na www.hk.caritas.cz. O průběhu Tříkrálové sbírky 2010 v celé ČR více na www.trikralovasbirka.cz.

Do sbírky lze přispět i prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87777, bankovním převodem či poštovní poukázkou na konto: 66008822/0800 u České spořitelny a také prostřednictvím systému PaySec ze stránek www.trikralovasbirka.cz.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou