Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

K dosažení míru ve Svaté zemi je zapotřebí politická odvaha

Datum publikace16. 1. 2010, 9.30
TiskTisk

Každoroční návštěva Koordinační skupiny zástupců biskupských konferencí Evropy a Severní Ameriky ve Svaté zemi letos proběhla ve dnech 10.-14.1.2010.

Jeruzalém: Biskupové z Koordinační skupiny biskupských konferencí Evropy a Severní Ameriky na podporu církve ve Svaté zemi požadují politickou odvahu k dosažení míru v této oblasti, jak vyjádřili v tiskovém prohlášení na závěr jubilejního desátého setkání s katolíky ve Svaté zemi. Letos se této pětidenní cesty účastnilo 26 biskupů a zástupců biskupských konferencí.

'Vyzýváme všechny, aby povzbudili veřejné činitele v jejich odhodlání k odvážným iniciativám, které by vedly ke spravedlivému řešení konfliktu – existenci dvou států: bezpečného, respektovaného státu pro Izrael a reálného, nezávislého státu pro Palestince,' píše se v tiskové zprávě zveřejněné ve čtvrtek 14.1.2010. 'Podle nás se nejedná jen o politiku; je to otázka základních lidských práv,' zdůrazňují biskupové. 'I přes hluboká zranění této země jsou láska i naděje živé,' dodávají. 'Spravedlivý mír je dosažitelný, ale političtí představitelé a všichni lidé dobré vůle potřebují odvahu, aby ho k němu dospěli.'

Podle zástupce Španělské biskupské konference, Mons. Joana Enrica Vivese, 'je zapotřebí vrátit se k tomu, co bylo už stanoveno Spojenými národy: vytvořit dva státy s dobře definovanými a bezpečnými hranicemi a mezinárodní statut pro město Jeruzalém.' Dodal, že 'je nutné najít cesty řešení, cesty humanitární spravedlnosti a míru ve Svaté zemi. Je třeba najít vhodné cesty pro ty, kteří i nadále žijí v nespravedlivých podmínkách.'

Biskupové prožili různá setkání, návštěvy, obřady i pracovní setkání zvlášť zaměřené na kritickou situaci ve východním Jeruzalémě vzhledem ke konfiskaci majetku a vysídlování.

 

Dohody mezi Svatým stolcem a Izraelem

Členové koordinační skupiny se setkali také s latinským jeruzalémským patriarchou Fouadem Twalem, a apoštolským nunciem v Izraeli a apoštolským delegátem ve Svaté zemi Mons. Antoniem Francem. Jednali s nimi mimo jiné o uskutečňování dohod mezi Svatým stolcem a Izraelem.

Biskupové vyjádřili své obavy s ohledem na velké obtíže, které řeholníci mají se získáním povolení k pobytu ve Svaté zemi z důvodů studia nebo práce. Považují tyto okolnosti za zpochybňování svobody církve. 'Vyzýváme k plnému uskutečňování základní dohody a usnadnění udělování víz pro pastorační pracovníky, aby tak církev mohla plnit své poslání,' zdůraznili v závěrečném prohlášení.

Během návštěv ve farnostech, na univerzitě v Betlémě a v semináři v Beit Sahour biskupové naslouchali zkušenostem z každodenního života křesťanů, kteří žijí ve Svaté zemi, a konstatovali, že se prohlubuje odstup mezi Izraelci a Palestinci. Chybějící lidský kontakt podkopává důvěru a dialog. 'Násilí, nejistota, ničení domů, nutnost povolení a problémy s udělováním víz, zeď, vyvlastňování pozemků a další politické kroky ohrožují jak vyřešení situace obou států, tak přítomnost křesťanů,' upozorňuje text biskupů. 'Odpovědní činitelé velmi dobře znají řešení, ale to vyžaduje politickou vůli a odvahu,' zdůrazňuje se v prohlášení.

 

Synoda o Blízkém Východu

Biskupové v textu žádají 'věřící našich národů, aby se modlili za církev ve Svaté zemi, za spravedlivý mír a zdar příští synody o Blízkém Východu, která je důležitá pro tuto oblast i pro celý svět.' Vyzývají také k tomu, abychom 'lépe poznali situaci a přijeli na pouť, abychom posílili rozechvělou víru 'živých kamenů' místní církve, pátého evangelia.'

'V současné situaci je obtížné uchovat si naději, ale jako křesťané jsme se všichni narodili s Kristem v Betlémě a všichni zemřeme a budeme vzkříšeni k novému životu v Jeruzalémě.' Biskupové se také setkali s intelektuály a členy jeruzalémské Charity a dalšími mezinárodními institucemi, které zde slouží a pomáhají svou činností obhajovat lidská práva, také s diplomaty Německa a Francie a zástupci ministerstva zahraničí Izraele a dalšími zástupci izraelských a palestinských vládních institucí.

Biskupové v doprovodu nuncia sdělili náměstkovi izraelského ministra zahraničí Danny Ayalonovi hlavní obavy křesťanských církví vyplývající ze současné situace.

Uskutečňování tzv. 'Nového plánu pro Jeruzalém' pro období let 2006-2013 umožňuje nové židovské osidlování Starého města v Jeruzalémě a bourání palestinských domů. Tento fakt mění v Jeruzalémě existující rovnováhu mezi třemi náboženstvími – muslimy, židy a křesťany – která ho považují za svaté město.

 

Naděje

Biskupové ocenili projekty podporované patriarchou na vybudování 72 příbytků v Beit Safatě. Povzbuzením bylo setkání se studenty Katolické univerzity v Betlémě a návštěva seminářů patriarchátu v Beit Jale.

 

Iniciativa Svatého stolce

Koordinační skupina je tvořena katolickými biskupy evropských a severoamerických biskupských konferencí. Vznikla v Jeruzalémě v roce 1998 z podnětu Svatého stolce. Její členové se každoročně setkávají s biskupy Svaté země.

Skrze modlitbu, povzbuzení k poutím do Svaté země a politická jednání se biskupové Koordinační skupiny snaží vyjádřit svou solidaritu s místní církví, která žije v obtížných sociálně-politických podmínkách.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou