Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Generální sekretář CCEE se setkal s prezidentem KEK

Datum publikace21. 1. 2010, 20.20
TiskTisk

Dne 20.1.2010 se v Ženevě setkal sekretář Rady evropských biskupských konferencí P. Duarte da Cunha s novým prezidentem Konference evropských církví metropolitou Emmanuelem z Francie.

Ženeva: Setkání P. Duarta da Cunhy, generálního sekretáře Rady evropských biskupských konferencí (CCEE), a metropolity Emmanuela, prezidenta Konference evropských církví (KEK), se uskutečnilo v ženevském sídle KEK. Navštívili generálního sekretáře Světové rady církví Dr. Olava Fyske Tveitu a hovořili o společných výzvách, jimž čelí všechny církve v Evropě.

Metropolita Emmanuel uvedl, že 'spolupráce mezi CCEE a KEK je pro nás velmi důležitá a měla by být posílena vzhledem k tomu, že se věnujeme řadě společných otázek a věřící se v Evropě setkávají se stejnými výzvami.'

Podle P. Duarta da Cunhy má Evropa zvláštní odpovědnost na cestě ekumenismu, protože zde došlo k rozdělení mezi křesťany, které se pak rozšířilo do ostatních světadílů. Připomněl slova Benedikta XVI., která zazněla 17.1.2010 při modlitbě Anděl Páně: 'Naše hlásání Kristova evangelia bude mnohem věrohodnější a účinnější, pokud budeme v jeho lásce sjednoceni jako opravdoví bratři.' Dodal, že 'ekumenický dialog mezi CCEE a KEK je jasným svědectví toho, že si to uvědomujeme a máme touhu to uskutečnit.'

Po krátkém rozhovoru o stavu ekumenického dialogu v Evropě a o vzájemné spolupráci mezi CCEE a KEK se oba sekretariáty věnovaly přípravě příštího setkání Společného výboru CCEE-KEK, které se bude konat ve dnech 8.-11.3.2010 v Istanbulu v sídle ekumenického patriarchátu na základě pozvání ekumenického patriarchy Bartoloměje I. Úkolem společného výboru, zřízeného v roce 1972, je koordinace spolupráce mezi CCEE a KEK. Březnového setkání se účastní sedm členů ze strany KEK a sedm členů ze strany CCEE (mj. kardinál Péter Erdö z Maďarska, kardinál Jean-Pierre Ricard z Francie a kardinál Josip Bozanić z Chorvatska).

Při příležitosti Týdne modliteb za jednotu křesťanů pozval prezident KEK generálního sekretáře CCEE ke krátké modlitbě za jednotu křesťanů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou