Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Cyril Vasiľ SJ byl jmenován konzultorem Papežské rady pro jednotu křesťanů

Datum publikace22. 1. 2010, 9.55
TiskTisk

Ve čtvrtek 21.1.2010 jmenoval papež Benedikt XVI. arcibiskupa Mons. Cyrila Vasiľa konzultorem Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Vatikán: Jmenování proběhlo během Týdne modliteb za jednotu křesťanů, tj. od 18. do 25.1. Mons. Cyril Vasiľ, řeckokatolický arcibiskup, je sekretářem Kongregace pro východní církve. Narodil se 10.4.1965 v Košicích. Tam absolvoval gymnázium, dále teologická studia na Římskokatolické cyrilometodějské bohoslovecké fakultě (slov. RKCMBF UK) v Bratislavě. Na kněze byl vysvěcen v roce 1987, působil v prešovské řeckokatolické eparchii.

Studoval na Právnické fakultě Papežského východního institutu v Římě. V Janově nastoupil do jezuitského noviciátu. Získal doktorát z kanonického práva a v roce 2007 byl jmenován rektorem uvedené fakulty.

Dříve byl ustanoven konzultorem Kongregace pro východní církve, Kongregace pro nauku víry a Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov. Je profesorem na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě, na Teologické fakultě Univerzity v Bratislavě a v Trnavě. Napsal řadu knih a příspěvků, spolupracuje s Vatikánským rozhlasem.

Spolu s Mons. Vasiľem byli zároveň jmenováni noví členové tohoto dikasteria – arcibiskup Bordeaux kardinál Jean-Pierr Ricard a biskup Antverp Johan Jozef Bonny.

 

Zdroj: www.tkkbs.sk (upraveno)

Foto, více informací o Mons. Vasiľovi: www.kbs.sk

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou