Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Kanadě zemřel P. Jiří Maria Svoboda

Datum publikace25. 1. 2010, 15.10
TiskTisk

V neděli 17.1.2010 zemřel v kanadském Winnipegu ve věku 96 let P. Jiří Maria Svoboda, emigrant po roce 1948. Pohřební mši za českého rodáka sloužil v pátek 22.1. v katedrále sv. Bonifáce biskup Albert LeGatt a rakev se zesnulým byla poté uložena na místním hřbitově.

Winnipeg (CDN): Jiří Maria Svoboda se narodil 8.5.1913 v Praze. Po ukončení teologických studií odešel do Říma, kde se v letech 1933-1938 věnoval na Lateránské univerzitě filosofii a teologii. Kněžské svěcení pro pražskou arcidiecézi přijal v Římě 18.12.1937. V následujících 12 letech P. Svoboda sloužil na různých místech pražské arcidiecéze – v Boru, Roudnici, Líbeznicích, Budeničkách u Kladna a v pražských farnostech Nejsvětějšího Srdce a sv. Jindřicha.

Po emigraci působil několik měsíců v mnichovské arcidiecézi. Poté odešel do Kanady a sloužil jako kaplan na různých místech diecéze St. Boniface ve Winnipegu. Z činné služby odešel roku 1979, vždy byl ale k dispozici jako výpomocný duchovní. Po dohodě s arcidiecézí Winnipeg se nicméně do duchovní služby vrátil a v letech 1983-1996 spravoval českou farnost Panny Marie Fatimské, v letech 2000-2004 pak vypomáhal ve farnosti v Letellier. V prosinci roku 2008 musel být hospitalizován a posléze byl umístěn v domově pro seniory Taché, kde v neděli 17.1.2010 zemřel.

Díky znalosti mnoha cizích jazyků mohl sloužit lidem v různých národnostních komunitách a jeho službu umocňovalo i postavení biritualisty – kněze s povolením sloužit v západním, římskokatolickém, i východním, řeckokatolickém obřadu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou