Lupa
Obsah Obsah
Portál

Peníze z Tříkrálové sbírky v královéhradecké diecézi pomohou také Haiti a Indii

Datum publikace26. 1. 2010, 17.15
TiskTisk

Letošní Tříkrálová sbírka vynesla v královéhradecké diecézi rekordních 9,4 milionů korun českých, přesně 9.432.229,- Kč. Lidé byli opět štědřejší a darovali do tříkrálových kasiček přes půl miliónu korun více než loni. Peníze z Tříkrálové sbírky 2010 pomohou také Haiti a Indii.

Hradec Králové: 'Naše Charity věnují minimálně 10 % výtěžku sbírky, který se vrací zpět do regionu, na pomoc obětem ničivého zemětřesení na Haiti (70 % částky) a také na pomoc postiženým povodněmi v Indii na podzim 2009 (30 % částky),' uvedla Bc. Alena Lorencová z Diecézní charity HK, koordinátorka Tříkrálové sbírky. 'Děkujeme všem dárcům, kteří do sbírky přispěli, že i v době krize myslí na ty nejpotřebnější. Díky patří také koledníkům a organizátorům akce. Letos Charity vyslaly do ulic přes 2300 skupinek tří králů. Bez jejich pomoci by nebylo možné sbírku zrealizovat,' pokračovala Bc. Alena Lorencová.

Nejvíce se tříkrálové kasičky naplnily koledníkům Oblastní charity Ústí nad Orlicí (1.862.284,- Kč) a Oblastní charity Havlíčkův Brod (1.289.067,- Kč). Také v krajských městech darovali lidé do tříkrálových kasiček více než loni, v Hradci Králové a okolí 363.624,- Kč, v Pardubicích a okolních obcích 456. 076,- Kč.Velmi štědří byli obyvatelé Náchodska, Chrudimska, Rychnovska, Litomyšlska, a Poličska.

Zbývající darované peníze použijí Charity na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionech, kde se sbírka koná. Například Oblastní charita Hradec Králové z darovaných peněz podpoří Charitní pečovatelskou službu, poradenství pro oběti domácího násilí a Středisko rané péče Sluníčko, které pomáhá rodinám s handicapovanými dětmi v raném věku. Oblastní charita Pardubice použije výtěžek sbírky na podporu domácí hospicové péče.

Na Ústecko-orlicku lidé přispívali na podporu Centra Pod střechou pro děti a mládež a další charitní projekty. Oblastní charita Červený Kostelec z výtěžku sbírky podpoří Hospic Anežky České a Domov sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou sklerózou. Farní charita Náchod použije vykoledované peníze také na podporu Domu na půli cesty, který pomáhá mladým lidem opouštějícím dětské domovy 'postavit se na vlastní nohy'. Více o záměrech sbírky na www.hk.caritas.cz.

Část výnosu sbírky je tradičně určena na projekty humanitární pomoci do zahraničí Charity Česká republika. Do Tříkrálové sbírky je možné přispět i nadále prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87777, bankovním převodem či poštovní poukázkou na konto: 66008822/0800 u České spořitelny. Sbírkový účet je otevřen celoročně.

Tříkrálová sbírka, kterou Charita ČR letos uspořádala už podesáté, je největší dobrovolnickou akcí v republice. Charitě se za uplynulých 10 let podařilo nejen oživit tradici koledování na Tři krále, ale dát jí ještě nový rozměr a smysl, kdy lidé mohou podpořit služby pro nemocné a potřebné lidi. Více o této sbírce na www.trikralovasbirka.czwww.charita.cz.

Poznámky: * Jde o výsledky ke dni 25.1.2010, které jsou do doby, než budou zkontrolovány všechny doklady, pouze orientační.

 

Doplnění z 28.1.2010:

'Charity královéhradecké diecéze i s příspěvkem Diecézní charity věnují na pomoc Haiti a Indii celkem přes 742 tisíc Kč z výtěžku letošní Tříkrálové sbírky, který se vrací do regionu. Na pomoc obětem zemětřesení na Haiti tedy celkem věnujeme téměř 520 tisíc Kč, na pomoc postiženým povodněmi v Indii na podzim 2009 věnujeme celkem přes 222 tisíc Kč,' zpřesnila údaje o využití prostředků z Tříkrálové sbírky Jana Karasová z Diecézní charity Hradec Králové.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou