Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Evropský parlament vyzývá k ochraně pronásledovaných křesťanů

Datum publikace27. 1. 2010, 13.15
TiskTisk

Ve svém včerejším (26.1.2010) prohlášení COMECE vítá rezoluci Evropského parlamentu o pronásledování křesťanů, vyzývá orgány a instituce EU k přijetí patřičných opatření a upozorňuje na připravované memorandum biskupů – členů COMECE o náboženském pronásledování ve světě. Některé z forem diskriminace musí ve světě čelit až 200 milionů věřících.

Brusel (B): Sekretariát Komise biskupských konferencí zemí EU (COMECE) vítá skutečnost, že Evropský parlament (EP) přijal dne 21.1.2010 rezoluci o nedávných útocích na křesťanské komunity v Egyptě a Malajsii. Zabití šesti koptských křesťanů a policisty v Egyptě 6.1.2010 i útoky, kterým jsou od počátku měsíce vystaveny křesťanské kostely v Malajsii, představují podle EP závažná porušení lidských práv. Rada EU, Evropská komise a vysoká představitelka unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku se mají podle parlamentu 'v rámci vztahů EU a spolupráce s příslušnými zeměmi zaměřit především na situaci náboženských menšin, včetně křesťanských komunit.'

Podle agentury Fides je 75-85 % všech případů pronásledování náboženských menšin ve světě zaměřeno proti křesťanům a každý rok v důsledku pronásledování umírá až 170.000 lidí křesťanské víry. Celkový počet osob pronásledovaných pro příslušnost k menšinovému náboženství dosahuje podle agentury až 200 milionů.

Přijaté prohlášení EP navazuje na rezoluci Rady ministrů z 16.11.2009, jež potvrzuje 'pevný závazek Evropské unie týkající se prosazování a ochrany svobody náboženského vyznání nebo přesvědčení' a 'záměr považovat i nadále tyto otázky za prioritní v rámci politiky Evropské unie v oblasti lidských práv' na bilaterální i multilaterální úrovni. Na základě těchto dvou rezolucí vyzývá COMECE vysokou představitelku unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, Catherine Margaret Ashtonovou, aby tyto prioritní otázky převedla do praxe v rámci činnosti Evropské služby pro vnější činnost. Jako nástroj, který má představitelům a orgánům EU pomoci při prosazování práva na svobodu vyznání, připravuje COMECE Memorandum o podpoře náboženské svobody ve světě. Text upozorňuje na případy pronásledování náboženských menšin a předkládá evropským institucím řadu doporučení. Dokument by měl být schválen na jarním plenárním zasedání biskupů-členů COMECE ve dnech 14.-16.4.2010.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou