Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jen v Praze se při Tříkrálové sbírce vybralo více než dva miliony

Datum publikace27. 1. 2010, 11.30
TiskTisk

Poprvé v historii Tříkrálové sbírky se v Praze přehoupla částka přes dva miliony korun. Výsledky koledování mimo hlavní město nejsou dosud známé a sčítání pokračuje. Jisté však je, že v Praze se do kasiček vybralo 2.013.581,- Kč, což je o cca 130.000 Kč více než v roce 2009.

Praha: Tříkrálová sbírka se letos uskutečnila v prvních dvou týdnech měsíce ledna 2010. V pražské arcidiecézi se začala připravovat již koncem září 2009. Počátkem prosince byly v Praze kasičky centrálně zapečetěny, aby je poté bylo možné rozdat do pražských farností. V neděli 3.1. proběhlo na Arcibiskupství pražském slavnostní požehnání koledníkům a ještě ten den byl ve Stavovském divadle uspořádán slavnostní Tříkrálový koncert za účasti kardinála Vlka, papežského nuncia a zástupců deseti ambasád.

Tříkrálová sbírka se konala ve zhruba 120 farnostech pražské arcidiecéze. Ve skutečnosti jich ovšem bylo ještě o něco víc, protože řada farností prováděla Tříkrálovou sbírku i ve svém okolí. Celkový počet kasiček byl až 1.300. Do Prahy i letos přijela pomáhat skupina dobrovolníků z Polska (diecéze Katowice). Celkem 63 polských koledníků bylo celý týden nejen zpestřením pražského koledování, ale mělo jistě i dopad na zvýšení finančního výtěžku sbírky. Podobně jako každým rokem se koledovalo na všech možných místech: na ulicích a náměstích, po domácnostech, na obecních úřadech, zahraničních ambasádách, ale i na Úřadě vlády ČR či na Arcibiskupství pražském.

Koledníci koledovali pro záměry Arcidiecézní charity Praha, jimiž jsou v roce 2010 podpora provozu Azylového domu sv. Terezie v Praze 8 – Karlíně, stavební úpravy v charitním domě pro seniory v Mukařově u Říčan, podpora chudým dětem v Bělorusku a výstavba základní školy v africké Ugandě.

Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR je největší dobrovolnickou akcí v ČR, která se koná již podesáté. Aktuální výsledky podle jednotlivých diecézí naleznete na stránkách: www.trikralovasbirka.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou