Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Cenu papežských akademií letos získal americký teolog

Datum publikace29. 1. 2010, 11.30
TiskTisk

Společná rada papežských akademií udělila cenu americkému teologovi Johnu Mortensenovi za jeho doktorskou práci o sv. Tomáši Akvinském. Stalo se tak u příležitosti společného zasedání všech sedmi papežských akademií. Jejich členy přijal při audienci i papež Benedikt XVI.

Vatikán: Svatý otec včera (28.1.2010) přijal 350 členů sedmi papežských akademií, které tento týden pořádaly své společné veřejné zasedání na téma 'Teologická formace kněží'. Jsou to Akademie sv. Tomáše Akvinského, Teologická akademie, Akademie Neposkvrněné Panny Marie, Mezinárodní mariánská akademie, Akademie umění a literatury, Římská archeologická akademieAkademie kultu mučedníků. V Klementinském sále apoštolského paláce je představil arcibiskup Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu, pod niž tyto instituce spadají.

Ve své promluvě Benedikt XVI. připomněl, že úkolem jednotlivých akademií je poskytnout svým bádáním církvi a zejména Svatému stolci příležitosti a vyjadřovací prostředky pro dialog se soudobými kulturami a pro účinné odpovědi na otázky, které se vynořují v různých oblastech lidského vědění a zkušenosti. 'Dnešní kultura je silně poplatná jednak dominující vizi relativismu a subjektivismu, jednak často povrchním, ba dokonce banálním metodám a přístupům, což poškozuje seriózní bádání, reflexi a v důsledku toho také dialog a osobní konfrontaci a komunikaci. Ukazuje se tedy, že je naléhavě a nezbytně nutné znovu vytvářet životní podmínky pro studium a bádání, aby se o různých problematikách mohl vést rozumný dialog a účinná konfrontace v perspektivě společného růstu a formace, které podporují člověka v jeho celistvosti a úplnosti,' řekl papež.

Připomněl také postavu sv. Tomáše Akvinského, jehož svátek připadl právě na včerejší den, jako 'stále aktuální vzor, inspirující dialog s různými kulturami,' a pokračoval: 'Tomáš Akvinský totiž dokázal ustavit plodnou konfrontaci jak s arabským, tak s židovským myšlením své doby, důkladně si osvojil odkaz řecké filosofické tradice a vytvořil mimořádnou teologickou syntézu, v níž jsou rozum a víra v plné harmonii.' V závěru své promluvy pak Svatý otec zdůraznil, že je třeba, aby papežské akademie byly více než kdy jindy živými a živoucími institucemi, schopnými bystře vnímat jak otázky společnosti a kultury, tak potřeby a očekávání církve, aby tak všemi silami a prostředky nabízely adekvátní a platný přínos křesťanskému humanismu.

 

U příležitosti společného zasedání byla též udělena cena papežských akademií spojená s finanční odměnou 20 tisíc eur (cca 500 tisíc Kč) americkému teologovi Johnu Mortensenovi, který vyučuje na Katolické univerzitě ve Wyomingu. Cenu, kterou obdržel za svou doktorskou práci o analogii v díle sv. Tomáše Akvinského, převzal Mortensen během včerejší audience u Svatého otce. Podle arcibiskupa Ravasiho se ocenění uděluje 'mladým badatelům, umělcům nebo institucím, kteří vynikli v prosazování křesťanského humanismu.' Založil ji v roce 1996 papež Jan Pavel II. Letošní laureát John Mortensen působil v letech 2002-2007 na Mezinárodním teologickém institutu v rakouském Gamingu a vedl zde kurzy logiky, přirozené filozofie, metafyziky, fundamentální teologie a trinitární teologie. Doktorát obhájil na Papežské univerzitě Svatého Kříže v Římě roku 2006.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou