Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Shromáždění Rady Evropy odkládá hlasování o 'právech gayů'

Datum publikace29. 1. 2010, 17.15
TiskTisk

Během zimního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE), které se konalo ve Štrasburku ve dnech 25.-29.1.2010, bylo ve středu 27.1.2010 odloženo hlasování o dokumentu, který se týkal tzv. diskriminace na základě sexuální orientace.

Štrasburk: Parlamentní shromáždění se vrátí k projednání dokumentu nazvanému 'Diskriminace na základě sexuální orientace a identity pohlaví' během příštího plenárního zasedání v dubnu.

Odložení a vrácení způsobil podle Evropského centra pro právo a spravedlnost (ECLJ) velký počet pozměňovacích návrhů ke zprávě. Ve vyjádření ECLI  se zdůrazňuje, že dokument 'se setkal se silnou opozicí především proto, že značně omezuje, dokonce i ohrožuje základní práva, jako je svoboda projevu, svoboda náboženského vyznání a svědomí, nadřazenost zájmů dětí a svrchované právo států chránit veřejnou morálku, rodinu a nejlepší zájem dítěte'.

Jak řekl Grégor Puppinck, ředitel ECLJ, 'záměrem dokumentu je vyvíjet nátlak na to, aby se rozšířil názor či přesvědčení a byla vnucována představa, že každý typ vztahů – heterosexuální, homosexuální, bisexuální nebo transsexuální – je z hlediska přírody a morálky stejný.' Základem dokumentu  je chybná filozofie,  že 'lidská sexualita, jako každý dobrovolný akt, má morální rozměr: jde o čin, který počítá s individuální vůlí zaměřenou na určitý cíl; nejde o nějakou 'identitu'. Jinými slovy, dotýká se jednání, ne bytí, i když homosexuální tendence mohou být osobnostně hluboce zakořeněny.'

Dodal, že sexuální aktivita je srovnávána s takovými charakteristikami, jako je rasa, věk nebo pohlaví. Ale ty se týkají bytí, nikoli konání. Když je sexualita vyřazena ze sféry morálky, 'morální ospravedlnění odlišného přístupu – diskriminace – není možné: různé typy sexuálního chování jsou předkládány jako teoreticky neutrální a navzájem rovnocenné. Vyjádřit svůj názor na toto téma se stává nemožným, takřka zakázaným,' poznamenal Puppinck.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou