Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatovojtěšská medaile pro Jaroslava Eliáše

Datum publikace29. 1. 2010, 16.40
TiskTisk

Při příležitosti svých 70. narozenin převzal ve čtvrtek 28.1.2010 MUDr. Jaroslav Eliáš z rukou kardinála Miloslava Vlka zlatou Svatovojtěšskou medaili Arcibiskupství pražského za zásluhy na poli duchovní hudby a charity.

Jaroslav Eliáš se narodil 13.1.1940 v Pardubicích. On sám i jeho bratři, z nichž jeden se stal knězem a působil mnoho let v Austrálii jako misionář, byli mimo jiné vedeni k hudbě. Jaroslav Eliáš studoval hru na varhany. Ve svých 14 letech se stal varhaníkem v Liberci v klášterním kostele u sester Voršilek, kam mezitím rodina přesídlila z Pardubic. Po svém odchodu do Prahy za studiem medicíny hrál pravidelně při bohoslužbách v Týnském chrámu a v kostele sv. Havla. Velký vliv na jeho vývoj měl tamní kněz P. Jiří Reinsberg.

Po dokončení studia medicíny se specializoval v oboru dětské ORL. Jako lékař pracoval Jaroslav Eliáš od roku 1964 v nemocnici v Jablonci nad Nisou, od roku 1969 pak ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Od roku 2001 působil jako primář dětského oddělení otorhinolaryngologie. Vzhledem k tomu, že během své lékařské praxe Dr. Eliáš získal množství kontaktů na významné hudebníky z pražských orchestrů, doprovázel často při bohoslužbách sólisty jak ČF a FOK, tak i Národního divadla. Určitým vrcholem v jeho varhanické činnosti byla česká premiéra skladby Petra Ebena  Missa cum populo, kterou Jaroslav Eliáš provedl v roce 1986 společně s Cantores Pragenses pod taktovkou Josefa Hercla v bazilice sv. Jakuba v Praze.

V roce 1989 inicioval založení Společnosti pro duchovní hudbu, a později se stal jejím předsedou. Má na starosti styky s ostatními biskupstvími, se státními i jinými úřady, zvláště ohledně grantů (pořádání Svatojánských a Svatováclavských slavností, cyklus koncertů v kostele sv. Kateřiny), je jednatelem společnosti Psaltérium. Od roku 1993 byl členem kulturní komise ČBK a liturgické komise AP, později Společné liturgické komise arcibiskupství pražského a biskupství plzeňského. V současné době je činný v Arcidiecézní charitě Praha, kde zastává funkci zástupce ředitele. Byl přijat do Suverénního řádu maltézských rytířů a jmenován magistrálním rytířem. V roce 1995 byl vyznamenán za činnost v řádu a zásluhy při obnovení liturgického života v kostele Panny Marie pod řetězem v Praze řádem Croix de commandeur del’ordre – Pro Merito Melitensi.

Svatovojtěšská medaile je pražským arcibiskupem udělována významným osobnostem za jejich neopominutelné dílo. Autorem ocenění je akademická sochařka J. K. Trčková, která se nechala inspirovat podobou sv. Vojtěcha, zachycenou ve scénách ze života a smrti tohoto patrona pražské arcidiecéze na románských dveřích (Porta regia) gotické katedrály Nanebevzetí Panny Marie v polském Hnězdně. Kromě Jaroslava Eliáše je mezi jinými nositelem medaile také např. prof. Ludvík Armbruster.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou