Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Významné události a výročí Arcidiecéze pražské v únoru 2010

Datum publikace1. 2. 2010, 10.30
TiskTisk

V měsíci únoru nás čeká začátek postní doby, připomeneme si Světový den nemocných, proběhne pouť snoubenců ke sv. Valentinu a připraveno je také několik zajímavých přednášek.

2.2.

V den svátku Uvedení Páně do chrámu (lidově Hromnice) bude Mons. Jiří Skoblík v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha od 18.00 hodin slavit mši svatou.

Přednášku na téma 'Eucharistie: Bohoslužba slova – Bible v liturgii' pronese v rámci cyklu o liturgii P. ThLic. Jan Kotas. Ve farním sále kostela sv. Václava na Čechově nám. v Praze začíná přednáška ve 20.00 hodin.

 

4.2.

Místní společenství Sekulárního františkánského řádu u kostela sv. Anežky v Praze pořádá přednášku Mons. Antona Otteho a Ing. Josefa Škrábka na téma 'Jak se mají rádi Češi a sudetští Němci?'. Setkání se koná po mši svaté, která začíná v 18.00 hodin v sále pod kostelem sv. Anežky na Spořilově.

 

4.-15.2.

Kardinál Miloslav Vlk se zúčastní mezinárodního setkání biskupů v Bangkoku (Thajsko). Motto setkání je: 'Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu' (Jan 10,9).

 

6.2.

Komunitní centrum Matky Terezy pořádá od 14.00 hodin Karneval pro děti.

 

8.2.

Arcidiecézní centrum pro mládež Nazaret zve na bibliodrama, kreativní metodu práce s biblickým textem, jež využívá postupů zážitkové pedagogiky, skupinové práce a biblické exegese. Setkání se odehraje od 18.30 hodin v sále na Kostelním nám. v Praze 4 – Kunraticích. Další setkání bude ve stejnou hodinu také 22.2.

 

9.2.

Biskup Karel Herbst, SDB bude od 18.30 hodin slavit v kostele sv. Terezie od Dítěte Ježíše v Praze-Kobylisích mši svatou, na kterou naváže přednáškou.

Přednášku na téma 'Eucharistická modlitba – jako text a jako čin' pronese v rámci cyklu o liturgii Mgr. Jan Rückl. Ve farním sále kostela sv. Václava na Čechově nám. v Praze začíná přednáška ve 19.30 hodin.

 

10.2.

Římskokatolická farnost v Praze-Strašnicích a Karmelitánské nakladatelství pořádají další besedu Iniciativy 17-11. Setkání opět věnované rodině navštíví psycholog PhDr. Josef Zeman. Mluvit bude na téma 'Manželství a rodina – co všechno se změnilo?'

Pastorační centrum sv. Tomáše, Římskokatolická farnost Dobříš pořádá od 19.30 hodin besedu s dr. Kamilou Bendovou na téma 'Příběh Charty 77 – povídání o disentu'.

 

11.2.

V den svátku Panny Marie Lurdské bude biskup Karel Herbst, SDB slavit od 15.00 hodin mši svatou v kostele sv. Karla Boromejského. Po skončení mše bude následovat zamyšlení P. Dr. Vojtěcha Eliáše, prezidenta Arcidiecézní charity Praha, nad Poselstvím papeže Benedikta XVI. k XVIII. Světovému dni nemocných 2010.

Odbor církevního školství Arcibiskupství pražského pořádá od 14.00 do 19.00 hodin v sále Pastoračního střediska Arcibiskupství pražského 'Zábavné (předmasopustní) odpoledne'. Na programu je přehlídka ukázek dramatické a taneční tvorby žáků církevních škol pražské arcidiecéze.

Vernisáž výstavy ak. malíře a grafika Ladislava Hojného nazvané 'Opomíjené památky' se koná v 18.00 hodin v Komunitním centru sv. Prokopa. Výstava potrvá do 15.3. Expozice je přístupná vždy v neděli od 9.15 do 12.00 hodin.

 

13.2.

V Praze na Vyšehradě proběhne v rámci památky sv. Valentina, patrona zamilovaných, již druhá Pouť snoubenců. Na programu bude celodenní rekolekce pro předem přihlášené snoubence od 9.00 do 15.00 hodin a poutní mše svatá v 15.30 hodin ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla. Na rekolekci, kterou povede Mons. Aleš Opatrný, Th.D., je třeba se přihlásit na webu manzelstvi.cz/valentin.

 

14.2.

V kostele Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí v Praze proběhne od 15.30 hodin benefiční koncert na podporu Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Záštitu nad tímto koncertem převzal papežský nuncius Diego Causero. V podání vokálního souboru KrisKrosKvintet zazní skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Francise Poulenca, Zdeňka Lukáše či Jaroslava Křička.

V 16.30 hodin začíná přednáška P. JUDr. Stanislava Přibyla, PhD., JC.D., na téma 'Mentalita katolíků na západ i na východ od nás: Německo a Slovensko'. Přednáška se koná v rámci Farní akademie v kostele Panny Marie Královny míru v Praze 4 – Lhotce.

 

16.2.

Přednášku na téma 'Reforma II. vatikánského koncilu – jak a proč se liturgie změnila' pronese v rámci cyklu o liturgii Ing. Pavel Hradilek. Ve farním sále kostela sv. Václava na Čechově nám. v Praze začíná přednáška ve 19.30 hodin.

 

17.2.

Na Popeleční středu, kterou vstupují křesťané do postní doby, bude kardinál Miloslav Vlk slavit od 18.00 hodin mši svatou v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

 

18.2.

Roku 1995 se pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk ujal baziliky Svatého Kříže jeruzalémského v Římě, kterou mu papež Jan Pavel II. přidělil při jmenování kardinálem v roce 1994.

 

19.-20.2.

Kardinál Miloslav Vlk přednese v Benátkách přednášku v rámci setkání k 20. výročí pádu komunismu, které pořádá Ústav společenských a náboženských dějin ve Vicenze. Kardinál Vlk promluví na téma 'Víra v zemích východní Evropy'.

 

20.2.

V předvečer 1. neděle postní se budou v 17.00 hodin v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě konat zpívané nešpory v latině.

Národní rada Sekulárního františkánského řádu zve na XXIX. ročník etapové Cyrilometodějské pouti Levý Hradec – Velehrad spojený s X. ročníkem Pouti na Velehrad. Mottem tohoto ročníku je Desatero Božích přikázání. Pouť bude zahájena mší svatou v 9.30 hodin v kostele sv. Klimenta na Levém Hradci. Podrobnosti na www.poutnik-jan.cz.

 

21.2.

Při nedělních bohoslužbách proběhne sbírka 'Svatopetrský haléř' určená na pomoc lidem v nouzi po celém světě.

 

21.-27.2.

V Mezinárodním centru duchovní obnovy v Hejnicích proběhnou exercicie biskupů České biskupské konference, kterých se zúčastní také kardinál Miloslav Vlk a světící biskupové pražští.

 

23.2.

Přednášku na téma 'Liturgie a prostor' pronese v rámci cyklu o liturgii Jan Klípa Ph.D. Ve farním sále kostela sv. Václava na Čechově nám. v Praze začíná přednáška ve 19.30 hodin.

 

24.2.

Člen Papežské akademie doc. MUDr. Petr Hach přednese na únorové schůzce Kolegia katolických lékařů pražské arcidiecéze zprávu o shromáždění Papežské akademie pro život. Letošní hlavní téma je Bioetika a přirozený morální zákon. Podkladem pro diskuse o tomto tématu byl dokument Mezinárodní teologické komise 'Hledání univerzální etiky: Nový pohled na přirozený zákon'.

 

25.2.

Občanské sdružení Rodinné centrum Praha ve spolupráci s Centrem pro rodinu při Arcibiskupství pražském pořádá od 19.00 hodin v Komunitním centru Matky Terezy benefiční koncert pro rodinu. V podání sólistky Jitky Drábkové s doprovodem zazní operní recitál skladeb M. A. Charpentiera, J. S. Bacha, J. F. Händela, C. Franka a dalších.

 

27.2.-5.3.

Kardinál Miloslav Vlk se zúčastní mezinárodního setkání biskupů v Castel Gandolfo v Itálii. Spolu s ostatními se bude zabývat tématem 'Bůh Láska a nová evangelizace v dnešní době'. Součástí programu je také audience se Svatým otcem.

Při bohoslužbě ve strašnickém kostele Neposkvrněného početí Panny Marie zazní od 18.00 hodin Messa a quattro voci Claudia Monteverdiho v podání sboru Cantus Amici (diriguje Lukáš Dobrodinský, na varhany hraje Lucie Žáková).

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou