Lupa
Obsah Obsah
Portál

Náročnost svobody a transkulturní komunikace

Datum publikace2. 2. 2010, 16.00
TiskTisk

Zveřejňujeme rozhovor s PhDr. Tomášem Petráčkem, Th.D., knězem královéhradecké diecéze a vedoucím Katedry náboženské výchovy a charitativní práce Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Jde o ohlédnutí za dosavadní činností katedry v souvislosti s otevřením nového bakalářského oboru na této fakultě.

Hradec Králové: Ve studijním roce 2010/2011 otevírá Katedra náboženské výchovy a charitativní práce Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové nový bakalářský obor transkulturní komunikace. Bližší informace jsou k dispozici na stránkách http://pdf.uhk.cz/knvchp/. Naskytla se tak příležitost ohlédnout se za dosavadní činností katedry, představit nový obor a ve stručnosti se dotknout problémů, o kterých se v současném světě hodně diskutuje – společného soužití různých kultur a možnosti dialogu mezi nimi.

Na otázky odpovídal vedoucí katedry PhDr. P. Tomáš Petráček, Ph.D., Th.D. Rozhovor nazvaný 'Svoboda je náročná a není snadné ji unést' vyšel v časopise IKD a pojednává mímo jiné o založení katedry a její činnosti, uplatnění jejích absolventů, o novém studijním oboru. Tématem je dále např. odklon Evropanů od vlastních náboženských a kulturních tradic nebo islamizace Evropy.

Tomáš Petráček je zároveň knězem královéhradecké diecéze a má na starosti Akademickou duchovní službu v Hradci Králové. Ta se v posledních letech těší stále většímu zájmu studentů. Na pravidelné středeční bohoslužby v kostele Nanebevzetí Panny Marie jich dochází okolo dvou set.

Rozhovor naleznete v příloze.

 

TS ČBK informoval ThLic. Karel Sládek, Th.D., vyučující na Katedře teologické etiky a spirituální teologie na Katolické teologické fakultě UK v Praze

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou