Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církev v láskyplné službě trpícím

Datum publikace5. 2. 2010, 15.45
TiskTisk

V Tiskovém středisku Svatého stolce se dnes (5.2.) konala tisková konference k oslavám 25. výročí založení Papežské rady pro pastoraci zdravotníků a XVIII. Světového dne nemocných (11.2.), které budou v Říme probíhat ve dnech 9.-11.2.2010.

Vatikán: Mons. Zygmunt Zimowski, předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotníků, ve svém příspěvku uvedl motto oslav: 'Církev v láskyplné službě trpícím'. Je zároveň názvem poselství, které papež Benedikt XVI. věnoval těmto dnům. Celá řada událostí, které se uskuteční při příležitosti oslav, vyvrcholí mší svatou, kterou bude  Svatý otec sloužit 11.2. v bazilice sv. Petra.

Mons. Zimowski upozornil také na významnou událost, která vlastnímu svátku předchází, a to na mezinárodní sympozium, jehož účastníci se ve dnech 9.-10.2. budou zabývat dokumenty Jana Pavla II.: apoštolským listem Salvifici doloris a motem proprio Dolentium hominum. Dosud se přihlásilo 540 účastníků z 35 zemí – zdravotníci, kaplani, lékaři a ošetřovatelky, zástupci sdružení a dobrovolných organizací, dokonce i nemocní, kterým zdravotní stav umožňuje účast.

Dále uvedl, že pastorace v oblasti zdravotnictví, jejíž pozornost je zaměřena na celistvost lidské osoby, je pro medicínu nezbytná. Nestačí jen poskytovat základy etického a morálniho jednání, ale podporovat postoje a praxi zdravotníků odpovídající péči o toho, kdo trpí v důsledku nemoci.

Vzhledem k 25. výročí této instituce připomněl Mons. Zimowski širokou škálu činností jak po stránce duchovní, tak geografické. Zabývá se totiž lidskou osobou v její celistvosti, koordinuje činnost 117 katolických zdravotních středisek ve světě a věnuje se formaci pastoračních pracovníků.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou