Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Památka svatého Valentina na Vyšehradě

Datum publikace8. 2. 2010, 11.45
TiskTisk

Mše svatá v den památky sv. Valentina se slaví v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě v neděli 14.2. od 9.00 hodin. Hlavním celebrantem bude doc. Mons. Aleš Opatrný, biskupský vikář pro pastoraci. Pouť snoubenců se koná už v sobotu 13.2. Ve zprávě naleznete také informace ze světcova života.

Praha: V bazilice se nachází ostatek-lopatka sv. Valentina Římského. V sobotu 13.2. se již podruhé koná Pouť snoubenců ke sv. Valentinu na pražském Vyšehradě. Poutní mše svatá v bazilice sv. Petra a Pavla začíná v 15.30 hodin. Rekolekce pro předem přihlášené páry snoubenců od 9.00 do 15.00 hodin v prostorách Vyšehradské kapituly vede doc. Mons. Aleš Opatrný.

Více informací: http://manzelstvi.cz/valentin/

Pouť snoubenců je zařazena mezi akce letošního Národního týdne manželství, o kterém se dočtete na www.tydenmanzelstvi.cz a v související zprávě. 

 

Ze života svatého Valentina

V Římě byl knězem pravděpodobně za panování císaře Klaudia II. Gothica (268-270) a původně byl lékařem. Podle císařova názoru ženatí muži prý v armádě nepodávali tak dobré výsledky jako svobodní, a proto budoucím vojákům zakazoval vstup do manželství. Valentin však zamilované tajně oddával. Odtud může pramenit vztah k svátku zamilovaných, který se slaví právě 14.2.

Za to, a hlavně pro svou víru, byl předveden před císaře, aby se zodpovídal ze všeho, co konal pro svůj vztah k Bohu. Když se ho císař zeptal, proč neuctívá římské bohy, odpověděl: 'Tito bohové jsou samá nečistota a hřích. Jen Kristus je pravý Bůh a pakliže mu uvěříš, bude tvá duše spasena a ty zvítězíš nad nepřáteli.' Císař by se snad nechal i přesvědčit, zejména když byl zároveň utvrzován v tom, že křesťané nejsou nepřátelé říše a že Valentin k němu a ke všemu lidu chová upřímnou lásku. Ale pro císařovo okolí tomu bylo jinak. Císař předal Valentina náměstkovi a ten jej odevzdal soudci Asteriovi, aby zatím zůstal ve vazbě.

Valentin se tam modlil za soudcovo obrácení. Přišel, aby Valentina vyzkoušel tak, že uzdraví jeho slepou dceru. Valentin jí vrátil zrak; Asterius s celou rodinou uvěřil v Krista a požádal o křest. Svatý Valentin je před křtem naučil pravdám víry a potřebným znalostem. Zprávy o uzdravení slepé a o obrácení soudce se roznesly po městě. Křesťané se radovali, pohany zachvátil hněv a zaútočili na soudcův dům. Valentina vyvlekli ven, zbili ho a odvedli na Flaminijskou cestu, kde byl sťat mečem.

Známý je i svatý Valentin z Terni, biskup, který žil rovněž ve 3. století n. l. Někteří badatelé jej ztotožňují se sv. Valentinem Římským.

 

Informace o světcovi: catholica.cz (upraveno)

Foto: foto.mapy.cz

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou