Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slovo k XXI. zimním olympijským hrám ve Vancouveru

Datum publikace8. 2. 2010, 15.50
TiskTisk

Dne 12.2.2010 budou v kanadském Vancouveru zahájeny XXI. zimní olympijské hry a pozornost světa bude na tuto sportovní slavnost soustředěna až do 1.3.2010. Přinášíme k této příležitosti vyjádření České biskupské konference, které poskytl plzeňský biskup František Radkovský jako její delegát pro laiky, do jehož kompetence patří i sport.

Praha: Zanedlouho začnou XXI. zimní olympijské hry v kanadském Vancouveru. Bude to velký svátek sportu a přátelství mezi národy i mezi jednotlivci. Olympijské ideály podporující rovnoprávnost a univerzální bratrství všech sportovců bez rasové, politické a náboženské diskriminace, vysoké morální a výchovné nároky spočívající mimo jiné v čestném soutěžení, ušlechtilé radosti z vítězství vlastního a také soupeřů, ve vysokém hodnocení nejen vítězství, ale i samotné účasti v olympijských soutěžích, to vše jsou hodnoty všeobecně lidské a také křesťanské.

Dnešní doba je zatížena sobectvím, jež dopadá i na sportovce a jejich kluby. Sport se stále víc stává velkým byznysem se všemi negativními důsledky: s podplacenými výsledky zápasů, s výkony vybičovanými dopingem, s tvrdým a bezohledným bojem mezi hráči, doprovázeným zraněními s celoživotními následky, s hrubým a destruktivním chováním fanoušků, vybičovaných vášněmi a fanatismem.

Kéž tedy olympijské hry svými ideály opět pozvednou morální a etickou úroveň sportu a postaví lidem před oči ideál, prosazující univerzální bratrství ve sportu i v životě vůbec. Ať sportovní příznivci a zvláště mladí lidé najdou mezi sportovci své vzory, které je budou motivovat k ušlechtilému chování a jednání, k vlastenectví a ke snaze o zdravé tělo a bystrého a vzdělaného ducha.

Přejeme našim sportovcům hodně úspěchů a také mnoho krásných zážitků z nezapomenutelných dní strávených na olympiádě a všem divákům a posluchačům u televizních obrazovek a rozhlasových přijímačů hodně radosti z našich reprezentantů i z krásy sportovních výkonů všech sportovců.

Všem vyprošujeme hojné Boží požehnání.

Katoličtí biskupové Čech, Moravy a Slezska

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou