Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel Mons. Josef Veselý, kněz, básník a politický vězeň oceněný Řádem TGM

Datum publikace8. 2. 2010, 15.00
TiskTisk

Papežský prelát, emeritní děkan opavský, básník a politický vězeň komunistického režimu Mons. Josef Veselý zemřel v pátek 5.2.2010 ve věku 80 let. Pohřeb zesnulého bude v sobotu 13.2.2010 v 10.00 hodin v konkatedrále Panny Marie v Opavě. Po mši svaté bude pochován do kněžské hrobky na Městském hřbitově v Opavě.

Opava: Jen čtyři dny před svou smrtí přijal v pondělí 1.2.2010 v Ostravě z rukou prezidenta republiky Václava Klause Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a lidská práva. Těsně před ceremoniálem se však otci Veselému zdravotně přitížilo a předání vyznamenání proběhlo za přítomnosti zdravotníků rychlé záchranné služby. Zdravotní stav kněze se v průběhu týdne opět zhoršil.

'Chtěl bych poděkovat panu prezidentovi. Pro mě je to pozornost nejen k mé osobě ale i pozornost k církvi. Dobře víte, že to co jsem prožil já, prožily stovky kněží a laiků a mnozí se z kriminálu nevrátili,' řekl v pondělí 1.2.2010 otec Veselý, který se přítomným svěřil se třemi tajemstvími svého života. 'Když se zavřely fakulty a odveleli nás 14.9.1950 do PTP. Jistě to bylo nepříjemné, ale první tajemství mého života bylo v tom, že po 19 letech na hodinu a den jsem 14.9. přistupoval k oltáři. To druhé je spjato s dnešním dnem. Já jsem si to neplánoval, že to bude tady v Ostravě. Právě tyto dny mně připomínají, jak jsem byl před 49 lety zatčen a přivezen do Ostravy a tady odsouzen jako vlastizrádce. Bolelo nás to. Když mi dnes pan prezident dal toto vyznamenání , jako by chtěl říci: Nebyli jste vlastizrádci, ale už tenkrát vám šlo o dobro pro naši zem. To třetí tajemství, jistě ten kriminál, byl jakási propast, odloučení. Na druhé straně tam vznikly básně, které jsem si všechny pamatoval a odnesl si je domů,' řekl otec Veselý, který předal prezidentu Václavu Klausovi sbírku svých básní, které vznikaly právě v sobě jeho věznění.

Citát z jeho básně Předehra věčnosti je uveden také v záhlaví smutečního oznámení Mons. Josefa Veselého:

'…Nezbývá než zazpívat Te Deum laudamus
Otcovská náruč plná lásky
je otevřena v každý čas
každého z nás obejmout
po tomto čase našeho putování.'

 

Poslední rozloučení s Mons. Josefem Veselým bude v sobotu 13.2.2010 v 10.00 hodin v konkatedrále Panny Marie v Opavě. Po mši svaté bude pochován do kněžské hrobky na Městském hřbitově v Opavě.

 

Životopis Mons. Josefa Veselého

Narodil se 28.7.1929 ve Zlámance u Kroměříže. V letech 1940-1948 studoval na arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži, od roku 1948 do roku 1950 na teologické fakultě UP v Olomouci. V roce 1950 nastoupil na tři roky vojenskou službu k PTP. V letech 1954-1961 pracoval v Oblastní galerii v tehdejším Gottwaldově. V roce 1961 byl zatčen pro členství ve Společenství Vladimíra Neuwirtha a po vykonstruovaném procesu vězněn do roku 1965 v Ostravě a Valdicích. Ve vězení byl 8.12.1962 biskupem Korcem tajně vysvěcen na kněze. Po návratu z vězení byl zaměstnancem Prefy a Vinných sklepů Kroměříž. V letech 1968-1970 dokončil teologická studia v Litoměřicích. Na první kaplanské místo nastoupil v roce 1970 do Ludgeřovic u Ostravy, od roku 1971 se stal na deset let administrátorem farnosti Budišov nad Budišovkou. V roce 1981 byl ustanoven administrátorem farnosti Opava – Jaktař. Od roku 1987 pak jmenován farářem farnosti Panny Marie v Opavě a také děkanem opavského děkanátu. V roce 2005 odešel na odpočinek k Dcerám Božské Lásky na Kylešovském kopci v Opavě, kde až do posledních okamžiků svého života horlivě sloužil v kapli Mariana, ale také všem, kteří k němu přicházeli.

Byl čestným kanovníkem Kolegiátní kapituly u sv. Mořice v Kroměříži a 5.2.1991 byl jmenován čestným papežským prelátem.

Během života získal různá ocenění. 16.9.2001 obdržel za svůj dlouholetý duchovní a kulturní přínos Opavě Cenu Petra Bezruče. 5.7.2005 mu pak ČBK udělila na Velehradě děkovné uznání za jeho básnické dílo odrážející poselství evangelia a křesťanskou spiritualitu. Dne 28.10.2009 mu byl propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a lidská práva. Vyznamenání osobně převzal v aule ostravské Nové radnice v pondělí 1.2.2010 z rukou prezidenta České republiky Václava Klause.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou