Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel P. Vojtěch Hrubý SDB

Datum publikace8. 2. 2010, 15.45
TiskTisk

Ve věku nedožitých 86 let zemřel ve středu 3.2.2010 v římské nemocnici Villa Betania salesián P. Vojtěch Hrubý. V 50. letech odešel ilegálně do Itálie, kde byl vysvěcen na kněze. Pracoval mimo jiné pro mládež českých exulantů.

P. Adalberto Vojtěch Hrubý se narodil 23.4.1924 v Rozstání na Drahanské vysočině. Absolvoval stadium filozofie v Přestavlkách, které bylo ukončeno v noci ze 13. na 14.4.1950 internací představených. V roce 1952 odešel ilegálně do Itálie. Poté pracoval v komunitě Sacro Cuore a např. v nakladatelství PAS VERLAG a v Salesiánské univerzitní knihovně.

Po vysvěcení začal pracovat pro mládež v českém exilu. Po nuceném odchodu kardinála Josefa Berana z ČSSR a po jeho příchodu do Říma v roce 1965 se zcela věnoval práci s českými exulanty. Byl sekretářem kardinála Berana a Českého náboženského střediska Velehrad. Angažoval se při pomoci věřícím a kněžím v ČSSR. Věnoval se poutníkům, přičinil se o vydání knihy Česká zastavení v Římě (Portál 2000). Po roce 1990 už nezavítal do České republiky; byl přesvědčen, že jeho místo je v Římě.

Rozloučení s P. Hrubým se konalo v sobotu 6.2. v kostele Santa Maria della Speranza v blízkosti Papežské salesiánské univerzity.

 

TS ČBK informoval P. Jan Stuchlík SDB

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou