Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Popelec umělců u Nejsvětějšího Salvátora

Datum publikace10. 2. 2010, 18.30
TiskTisk

Již po patnácté se ve středu 17.2.2010 uskuteční v kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu v Praze tradiční 'Popelec umělců'. Při komponovaném večeru od 18.00 hodin vystoupí Přemysl Rut, Tomáš Halík, Petr Nikl, Robert Hugo a Jiří Stivín.

Praha: V sakristii kostela sv. Salvátora se sejdou umělci nejrůznějších žánrů, aby zhlédli literárně hudební pořad, jehož mottem je 'Prach jsi a v prach se obrátíš'. Celé setkání vyvrcholí tradičně hojně navštívenou bohoslužbou od 19.00 hodin, při které je udílen přítomným popelec – znamení kříže z ratolestí spálených po Květné neděli minulého roku.

(Z důvodu omezené kapacity sakristie bude vstup na první část večera umožněn pouze pozvaným, případně na vstupenky, jejichž omezený počet se bude distribuovat v sakristii kostela v neděli 14.2. po bohoslužbách.)

Ve 20.15 hodin proběhne v sakristii kostela vernisáž instalace významné výtvarnice Adrieny Šimotové. Její monochromatická frotáž Obrácení z cyklu Hosté je spojena s kresbami z cyklu Dopisy. Tento křehký a pokorný umělecký vstup do centra liturgického prostoru během letošní doby postní je výjimečným setkáním dvou zdánlivě oddělených světů, světa současného umění a světa křesťanské liturgie. Dílo je možné si prohlédnout do Velikonoc vždy půlhodinu před pravidelnými bohoslužbami i po bohoslužbách. Kurátorem je Pavel Brunclík.

Společenství Krypta zve také na brzkou popeleční ranní hodinu 5.30 na pouť ulicemi Prahy. Putování začne u brány kostela Nejsvětějšího Salvátora a skončí kolem osmé hodiny u metra A Staroměstská. Doprovází P. Petr Havlíček SJ. Z trasy pouti Karlův most – Strahovský klášter – Karlův most je možné kdykoliv se odpojit. Kontakt: Jan Krajč (jankrajc@volny.cz).

V pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha bude při mši svaté 17.2. v 18.00 hodin udílet popelec pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk.

 

Foto poskytl Martin Staněk, Římskokatolická akademická farnost Praha

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou