Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Návrat k starobylé postní praxi

Datum publikace12. 2. 2010, 14.00
TiskTisk

Biskupové Čech, Moravy a Slezska na svém prvním letošním plenárním zasedání ve dnech 19.-20.1.2010 podpořili projekt Charity ČR pro postní dobu, která začíná Popeleční středou 17.2.2010, nazvaný Postní almužna, který se loni setkal s kladným ohlasem v olomoucké arcidiecézi a brněnské diecézi.

Praha: Projekt Postní almužna je nesen mottem: 'Kdo se modlí, ať se postí. Kdo se postí, ať je milosrdný... Kdo chce nalézt Boží srdce otevřené, ať nezavírá svoje před tím, kdo jej prosí' (sv. Petr Chrysolog).

Postní almužna je návrat k starobylé postní praxi. K této staré tradici církve patřily sbírky pro chudé z toho, co si věřící sami odřekli. Almužna pak sloužila jako anonymní a nevratný dar ve prospěch lidí v nouzi, jež si nemohli pomoci sami. Postní almužna by měla být výrazem našeho odhodlání měnit sami sebe prostřednictvím pomoci druhým. V tomto způsobu prožívání postní doby je skrytý hluboký sociální rozměr křesťanské víry. Postní almužna nemá být prostředkem k 'léčbě našeho špatného svědomí', ale měla by být výsledkem snahy obohatit náš dosavadní způsob života. Půst totiž obnovuje naše duchovní síly a umožňuje nám vnímat Krista skrze potřeby našich bližních v nouzi. Půst doplněný o almužnu také lépe umožňuje věřícím vcítit se do nouze, kterou mohou pociťovat lidé kolem nás.

Postní almužna je projevem dobrovolné osobní duchovní formace, nikoli sbírkou. Nenahrazuje dar, který dáváme pravidelně při každé bohoslužbě na potřeby církve. Úmysly postní almužny jsou pak uskutečněny prostřednictvím Charity, která je aktivní službou církve chudým a potřebným.

V roce 2009 se akce poprvé uskutečnila na území brněnské diecéze a olomoucké arcidiecéze. Do farností byly na Popeleční středu nebo v 1. neděli postní rozdistribuovány prostřednictvím oblastních a farních charit skládací papírové schránky, jež se daly k dispozici věřícím k ukládání peněz – almužny, které lidé svým sebezáporem ušetřili. Zvlášť je tato forma prožívání postu vhodná do rodin s dětmi jako nástroj prožívání postní doby.

Podstatou bylo, že člověk do malé papírové schránky vložil obnos přibližně ve výši ceny požitku, který si odřekl. Například dítě, když se vzdá čokolády, bonbónu nebo žvýkačky, dá do pokladničky tři koruny, dospělý za cigaretu ušetří pět korun. Tyto finance byly pak použity na charitativní potřeby. Obdobné akce duchovní formace a doprovodného prožívání duchovní obnovy prostřednictvím staré postní praxe se pořádají již mnoho let v Anglii, Belgii, Německu, Rakousku, dokonce i v Polsku a na Ukrajině. Všude se setkávají s velmi kladným ohlasem.

Ke konci postní doby donesli věřící schránku do kostela, kde ji odevzdali na určené místo. Peníze pak použila církev prostřednictvím Charity na pomoc lidem v nouzi a na podporu charitního díla církve. Na spodní stranu schránky bylo možné napsat, jak nebo ve prospěch koho by se mohla almužna použít. Charita tak ve spolupráci se zástupci místní farnosti náměty vyhodnotila a přihlédla k nim při řešení problémů lidí v nouzi v místě, ve farnosti.

Almužna tak činila více než 3,4 miliony korun na území obou diecézí. Cílem bylo almužnu co nejvíce směřovat zpět do farností, aby s její pomocí mohli farníci realizovat projekty na podporu lidí v nouzi v místě. Na území brněnské diecéze tak bylo podpořeno více než 90 projektů ve prospěch lidí v nouzi. Více na stránkách brněnské (pdf, 53,5 kB) a olomoucké charity.

 

Letos se projekt uskuteční v době od 17.2. do 4.4. s tím, že sběr schránek se uskuteční až 11.4., tedy o 2. neděli velikonoční.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou