Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Lidé na Haiti mají obrovskou vůli žít, říká humanitární pracovník

Datum publikace16. 2. 2010, 17.30
TiskTisk

Oldřich Pospíšil působil již na řadě charitních misií, tato, haitská, byla ale podle jeho slov 'první podobného rozsahu'. Vysoký počet obětí – hovoří se až o 230.000 přímých obětech – je srovnatelný s počtem obětí úderu vln tsunami v prosinci 2004, ale neštěstí na Haiti se odehrálo na mnohonásobně menším prostoru.

Praha/Haiti (RH): 'Naším cílem bylo rozdat co nejvíce potravin co největšímu počtu lidí. Mým úkolem bylo logisticky zajistit distribuci potravin, vody a léků v rámci mezinárodní charitní pomoci,' řekl humanitární pracovník Charity ČR Oldřich Pospíšil, který se minulý týden vrátil z misie v Haiti, zasažené tragickým zemětřesením 12.1.2010. Uvedl to na setkání s novináři v pražském Café Therapy v pondělí 15.2., jehož se zúčastnil také ředitel Charity ČR Oldřich Haičman a ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt.

'V zemi, kde přestala fungovat veškerá infrastruktura, trvá každá záležitost nesrovnatelně déle než v našich podmínkách. Objednání automobilu na převoz zboží nebo povolení k přistání, které normálně zvládnete po telefonu za dvacet minut, vám zabere celý den. Telefony prakticky nefungují a navíc všude musíte zajet a vše dojednat osobně,' říká Oldřich Pospíšil.

Václav Keprt, ředitel Arcidiecézní charity (ACH) Olomouc, připomněl, že na Haiti, jedné z nejchudších zemí světa, pomáhá ACH Olomouc již od roku 2004. Jde zejména o Adopci na dálku, kterou již prošlo 518 dětí nebo se jich dosud týká. Dále je to projekt Daruj střechu nad hlavou a podpora škol a školských zařízení. Charitní projekty na obnovu Haiti podle něho  potrvají dalších 5 až 10 let. 'Současná vlna mezinárodní solidarity je pro tuto zemi obrovskou šancí, jak se vymanit z nekonečné bídy,' řekl Václav Keprt.

'Mezinárodní společenství Charit provozuje na Haiti jeden z největších táborů, kde přes den žije kolem 35.000 osob a nocuje dokonce 50.000 osob. Tábor, který řídí americká Charita (CRS), vyrostl v Port-au-Prince na místě bývalého golfového klubu Petionville Club. V místě už vznikají první drobné krámky a služby (kadeřnictví), lidé už se zde usazují. Naším cílem je ale najít lidem trvalé místo k živobytí,' uvedl Pospíšil, a dodal: 'Překvapilo mne, jakou mají Haiťané vůli přizpůsobit se a vůli žít dál.'

 

Více informací o pomoci na Haiti naleznete v příloze a na www.charita.cz

 

Jan Oulík, tiskové oddělení Charity ČR, mob. +420 603 895 984

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou