Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež se setkal s irskými biskupy

Datum publikace16. 2. 2010, 16.45
TiskTisk

Ve Vatikánu se ve dnech 15.-16.2.2010 papež Benedikt XVI. setkal s irskými biskupy a s představiteli Římské kurie. Na dvoudenním jednání se společně věnovali problematické situaci v irské církvi, kde byly odhaleny případy zneužívání dětí kněžími.

Vatikán: Podle dnešního prohlášení Tiskového střediska Svatého stolce všichni účastníci dvoudenního setkání, které proběhlo v 'duchu modlitby a bratrské kolegiality', 'uznali pochybení představitelů irské církve' a tím způsobenou 'ztrátu důvěry v církevní vedení a újmu při vydávání svědectví evangeliu i při hlásání morální nauky'.

Po úvodním slově Svatého otce v pondělí 15.2. dopoledne promluvil každý z biskupů a přednesl své poznámky a návrhy k situaci. Popisovali projevy bolesti a hněvu na straně obětí i pomoc, kterou v současnosti tisíce dobrovolníků poskytují při pořádání aktivit pro děti a mládež. Aby se podobná situace už nemohla opakovat, byla podle biskupů přijata důležitá opatření chránící bezpečí dětí. Zároveň vyjádřili svou ochotu spolupracovat při řešení situace se státními orgány.

Papež Benedikt XVI. ve své promluvě upozornil na to, že sexuální zneužívání dětí je nejen 'odporným zločinem', ale též těžkým hříchem porušujícím důstojnost lidské osoby. Vyzval biskupy, aby se 'rozhodně a odhodlaně' věnovali problémům minulosti a z nich vyplývající současné krizi 'poctivě a odvážně čelili'. Vyjádřil též naději, že toto setkání biskupy sjednotí při stanovení 'konkrétních kroků, které přinesou uzdravení obětem zneužívání, obnoví víru v Krista a také duchovní a morální kredit církve.' Svatý otec dále upozornil na krizi víry a nedostatek úcty k lidské osobě, které jsou podle něj hlavními příčinami sexuálního zneužívání, a vyzval k hlubší teologické reflexi celé záležitosti a zlepšení lidské, duchovní, akademické i pastorační přípravě kandidátů kněžství i řeholního života.

Během setkání účastníci diskutovali nad návrhem Pastýřského listu Svatého otce irským katolíkům, který bude zveřejněn v průběhu postní doby. Papež Benedikt XVI. v prohlášení tiskového střediska žádá, aby se tato doba stala 'časem proseb o vylití Božího milosrdenství a o to, aby Duch Svatý dal irské církvi dary svatosti a síly.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou