Lupa
Obsah Obsah
Portál

Úkolem vězeňského kaplana je doprovázet v těžké životní situaci

Datum publikace16. 2. 2010, 18.40
TiskTisk

Hostem on-line rozhovoru na našem webu byla v úterý 16.2.2010 Mgr. Květoslava Jakubalová, hlavní kaplanka Vězeňské duchovní služby ČR. V rozhovoru se věnovala jak tomu, co ji k práci ve věznicích přivedlo, tak samotné službě mezi uvězněnými. Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

Praha: V průběhu hodinového rozhovoru odpověděla Květoslava Jakubalová na 13 otázek. Čtenáře především zajímalo, co ji k této službě přivedlo. 'Byla to práce s romskými dětmi, které měly příbuzné ve vězení a modlily se za ně… Na to pak navázala zkušenost z doby, kdy jsem pracovala jako tajemnice městského úřadu,' odpověděla Jakubalová. Zavzpomínala i na zkušenosti, které získala v diecézním centru v Příchovicích: 'Pro současnou profesi jsem se tam především naučila z různorodých a náhodně se setkavších lidiček rychle dát dohromady společenství. Tato zkušenost se ukázala jako velmi dobře přenosná do prostředí věznice, kde jsou lidé velmi uzavření.'

Otázky byly směřovány také k označení 'kaplanka' v souvislosti s duchovní službou. 'Když se hledal termín pro tuto profesi, byl použit název obvyklý v katolické církvi pro kněze pověřené zvláštním pastoračním úkolem,' vysvětlila Jakubalová a objasnila, že v případě žádosti vězně o duchovní úkony je jejím úkolem zajistit kněze a připravit ve věznici podmínky pro slavení svátostí, např. mše svaté nebo zpovědi. Jako svou hlavní pracovní náplň označila doprovázení člověka v těžké životní situaci.

Některé tazatele též zajímalo, zda u některých vězňů zájem o duchovní věci přetrval i v době po opuštění věznice. Podle Jakubalové se tak děje i u lidí, kteří se do výkonu trestu vracejí: 'Občas od 'navrátilců' slyším: 'Kdybych neměl víru, byl bych tady už dávno',' řekla a upozornila na to, že i pro běžného člověka je přijetí víry často věcí radikální změny hodnot.

Další z otázek se týkala šikany ve věznicích, a to jak ze strany spoluvězňů, tak dozorců. 'Na výkonu trestu je myslím nejtěžší to, že si nemůžete vybrat společnost, nemůžete se příliš vyhnout lidem, se kterými byste se setkat nechtěl,' odpověděla Jakubalová a dodala, že snahou kaplanů i duchovních je citlivě pomoci každému, kdo se na ně obrátí.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou