Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Praktická sdělení ke jmenování nového pražského arcibiskupa

Datum publikace19. 2. 2010, 12.45
TiskTisk

Vzhledem k četným dotazům přinášíme několik sdělení k situaci po jmenování nového pražského arcibiskupa Mons. Dominika Duky, OP.

Média:
Mons. Dominik Duka, OP děkuje za zájem médií, nebrání se věcnému kontaktu s novináři a bude se snažit vyhovět jejich prosbám o informace a rozhovory. Prosíme však o ohleduplnost vzhledem k náročným úkolům, se jmenováním a nástupem do úřadu pražského arcibiskupa spojeným. Jmenovaný arcibiskup pražský dále sděluje, že do převzetí úřadu 10.4. 2010 nebude hovořit o věcech týkajících se pražské arcidiecéze, neboť do té doby arcidiecézi spravuje Miloslav kardinál Vlk; nadto mají přednost pracovní jednání před veřejnou prezentací změny v úřadu arcibiskupa. V tomto smyslu jsou média žádána, aby podle možností odložila své prosby o kontakt a interview s novým arcibiskupem na dobu, kdy bude pražskou arcidiecézi plnoprávně spravovat. Mons. Duka dále vyzývá, aby jej média nekontaktovala na osobních telefonech, ale prostřednictvím sekretáře (p. Macek, +420 776 104 206, +420 495 063 626) – nejedná se o neochotu, nýbrž o organizační nutnost – a vyhrazuje si právo žádosti médií odmítnout.

Agenda královéhradecké diecéze:
Domluvené akce Mons. Dominika Duky, OP, nově jmenovaného pražského arcibiskupa, naplánované do 10.4. 2010, zůstávají v platnosti, jeho účast na akcích plánovaných po 10.4. (v diáři královéhradeckého biskupa) se ruší, pokud nebude individuálně domluveno něco jiného. Vedení liturgických akcí bude delegováno na světícího biskupa Mons. Josefa Kajneka, případně na další duchovní.

Agenda pražské arcidiecéze:
Mons. Dominik Duka, OP, jmenovaný arcibiskup pražský, nebude poskytovat audience ve věcech týkajících se pražské arcidiecéze a úřadu pražského arcibiskupa do převzetí tohoto úřadu dne 10.4. 2010 v Praze a prosí o pochopení, že je potřeba dokončit naplánovaná setkání a jednání v Hradci Králové a že nelze rozhodovat před převzetím úřadu. Do této doby nebudou žádosti o tyto audience ani vyřizovány ani evidovány pro dobu po převzetí úřadu. Všichni zájemci o setkání s ním nechť sdělí své požadavky jeho sekretariátu po 10.4. 2010. Prosíme o maximální ohleduplnost v tomto náročném období a rozumné zvážení, zda je důvod audience natolik neodkladný, aby mu byla věnována pozornost hned po převzetí úřadu. Do 10.4.2010 řídí pražskou arcidiecézi jako administrátor nadále Miloslav kardinál Vlk.

Přechodné tituly:
Na četné dotazy ohledně uvádění současné funkce Mons. Dominka Duky, OP po konzultacích s církevními právníky sdělujeme:
1) Mons. Dominik Duka, OP je v současné chvíli jmenovaným arcibiskupem pražským, do dne převzetí kanonického vedení arcidiecéze pražské zůstává biskupem královéhradeckým s právy a povinnostmi administrátora královéhradecké diecéze.
2) Na listinách v agendě Biskupství královéhradeckého má být uváděn jako: Mons. Dominik Duka, OP, biskup-administrátor (královéhradecké) diecéze
3) V korespondenci vztahující se k jeho novému úřadu (a v agendě Arcibiskupství pražského) má být uváděn jako: Mons. Dominik Duka, OP, jmenovaný arcibiskup pražský

Poznámka: Mons. Tomáš Holub, bývalý královéhradecký generální vikář, moderátor diecézní kurie, je pověřen řízením úřadu diecézní kurie a na základě zplnomocnění může zastupovat Biskupství královéhradecké i před státními úřady.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou