Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel básník Svetloslav Veigl

Datum publikace19. 2. 2010, 11.15
TiskTisk

Ve věku 94 let zemřel ve středu 17.2.2010 kněz, básník a příslušník katolické moderny Svetloslav Veigl. Původním jménem Ferdinand Veigl vstoupil do trnavské Rehole sv. Františka Assiského, kde přijal jméno Clárus, které používal v slovakizované podobě Svetloslav.

Bratislava (SK): Svetloslav Veigl se narodil 24.12.1915 v Horňanech. Na kněze byl vysvěcen 16.6.1940. Od roku 1978 do konce života působil na římskokatolické faře v Kráľové u Sence. První básnická sbírka mu vyšla roku 1938 pod názvem Cestami vetrov.

Mezi posledními to byla v roce 1997 sbírka nazvaná Doma pod oknami, v roku 2000 Plnosť času. V témže roce mu vyšel i výběr z celoživotního básnického díla s názvem Nerušte túto ružu. Svými básněmi přispíval do různých časopisů a novin, jako např. Slovenské pohľady, Elán, Kultúra, Pero, Verbum a další. Za svou tvorbu získal několik ocenění.

 

Zdroj: TK KBS, přeloženo ze slovenštiny, upraveno

Životopis, foto: www.osobnosti.sk, www.books.sk

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou