Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Lisabonská smlouva - katolická církev k Evropské občanské iniciativě

Datum publikace22. 2. 2010, 15.00
TiskTisk

Pražský světící biskup Mons. Václav Malý, delegát České biskupské konference v Komisi biskupských konferencí členských zemí Evropské unie COMECE (Commission of the Bishops' Conferences of the European Union), se spolu se svými spolupracovníky z Rady Iustitia et Pax vyjádřil k Zelené knize o evropské občanské iniciativě.

Praha, Brusel (B): Lisabonská smlouva zavádí novou formu účasti veřejnosti na tvorbě politiky Evropské unie. Jedná se o tzv. evropskou občanskou iniciativu, na jejímž základě může nejméně jeden milion občanů pocházejících z podstatného počtu členských států vyzvat Evropskou komisi, aby předložila odpovídající návrh k určité otázce v působnosti EU. Aby mohli občané toto své nové právo začít využívat, je třeba přijmout nařízení, kterým se stanoví příslušná základní pravidla a postupy.

Vzhledem k významu tohoto nového nástroje pro občanskou společnost a zájmové skupiny z celé EU zahájila Komise širokou konzultaci s veřejností, aby zjistila názory všech zainteresovaných subjektů na to, jak by občanská iniciativa měla fungovat v praxi.

Zelená kniha, která tuto konzultaci zahajuje, poskytuje přehled právních, správních a praktických otázek, jež bude muset nařízení řešit, a klade některé otázky, na něž by se zainteresované subjekty měly pokusit odpovědět.

COMECE prostřednictvím několika evropských biskupů získalo názory a odpovědi, které zapracovalo a sestavilo do materiálu předaného do Bruselu. Zástupci COMECE byli pozváni v této souvislosti na zasedání Evropské komise 22.2.2010. Katolická církev se jako jediná církev v Evropě vyjádřila k Zelené knize o evropské občanské iniciativě.

Zelená kniha o evropské občanské iniciativě

Seznam subjektů, které se k Zelené knize vyjádřili: http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/citizens_initiative/contrib_cit_en.htm#noregorg

 

V příloze najdete vyjádření COMECE.

Kontakt: www.iupax.cz

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou