Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slavnostní večer k poctě Petra Ebena

Datum publikace22. 2. 2010, 14.00
TiskTisk

Na pozvání Centra teologie a umění při KTF UK navštíví Prahu ve dnech 10. a 11.3.2010 přední německý odborník na liturgickou hudbu prof. Wolfgang Bretschneider. S touto událostí je spojen Slavnostní večer k poctě Petra Ebena a další akce.

Praha: Ve středu 10.3. se bude za účasti prof. Wolfganga Bretschneidera  v kostele a klášteře sv. Jiljí na Starém Městě konat Slavnostní večer k poctě Petra Ebena: v 18.30 hodin začne děkovnou bohoslužbou za celoživotní dílo Petra Ebena (na fotografii), kterou bude celebrovat provinciál Řádu dominikánů Benedikt Mohelník za hudebního doprovodu vzácného hosta z Německa (varhany) a Scholy Gregoriany Pragensis pod vedením Davida Ebena (zpěv).

Od 20.00 hodin začíná debatní večer s Wolfgangem Bretschneiderem a Davidem Ebenem na téma Stará a nová hudba v současné liturgii.

Ve čtvrtek 11.3. od 18.30 hodin přednese Wolfgang Bretschneider na Katolické teologické fakultě UK přednášku na téma Liturgická hudba po II. vatikánském koncilu. Následovat bude diskuse. Překlad na obou akcích je zajištěn.

Setkání jsou pořádána ve spolupráci s Českou dominikánskou provincií v návaznosti na číslo revue Salve 2/2008 věnované tématu hudba a liturgie. Více informací najdete na  http://salve.op.cz 

Prof. Wolfgang Bretschneider (* 1941) je varhaník, muzikolog a liturgik. Od roku 1987 je profesorem liturgiky a chrámové hudby v Düsseldorfu, od roku 1994 v Kolíně nad Rýnem. Je prezidentem Ceciliánského spolku v Německu a pomocným varhaníkem bonnské katedrály.

Schola Gregoriana Pragensis se řadí mezi přední světové interprety středověké duchovní hudby. Zaměřuje se jak na sémiologickou interpretaci gregoriánského chorálu podle nejstarších neumatických pramenů z 10.-11. století, tak i na uvádění gregoriánských zpěvů vlastní české chorální tradice včetně rané polyfonie. Scholu založil David Eben v roce 1987.

 

Norbert Schmidt

 

Foto: 

http://www.atemporevue.cz/media/foto/hudebni_forum/eben_petr.jpg

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou