Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel prof. P. Jacob Kremer

Datum publikace24. 2. 2010, 19.00
TiskTisk

V sobotu 13.2. zemřel prof Dr. P. Jacob Kremer. Působil mimo jiné  jako profesor biblické teologie v Cášském kněžském semináři a byl ředitelem Institutu pro novozákonní biblické vědy na Katolické teologické fakultě Univerzity ve Vídni.

Vídeň: Prof. Kremer pracoval po svém kněžském svěcení a po ukončení studia jako učitel náboženství v Cáchách (1954-1962), potom učil jako profesor biblické teologie v Cášském kněžském semináři (1962-1969) a jako profesor katolické teologie a didaktiky na Vysoké škole pedagogické v Porýní v Cáchách (1969-1972). V letech 1972-1995 byl ředitelem Institutu pro novozákonní biblické vědy na Katolické teologické fakultě Univerzity ve Vídni.

Jako akademický pracovník se s vědeckou náročností snažil přiblížit svým žákům slovem i písmem Boží slovo. Přitom mu obzvlášť leželo na srdci zpřístupnění Písma svatého. Mnohotvárným způsobem se angažoval v teologickém vzdělávání a byl pravidelně činný ve farnostech vídeňské arcidiecéze, naposledy 18 let v Korneuburgu. Po desetiletí slavil eucharistii se sestrami Caritas Socialis, v jejichž péči strávil poslední léta života. Věřící a všichni přítelé se s ním loučí s velkou vděčností.

Rekviem bude ve středu 24.2.2010 v 19.00 hodin v kostele kněžského semináře, 1090 Wien, Boltzmanngasse 9, v němž prožil přes 30 let. Pohřeb se bude konat v klášteře Klosterneuburgu ve čtvrtek 25.2.2010 v 15.00 hodin, kde byl čestným kanovníkem.

Z díla prof. Kremera vyšlo v českém překladu několik knih (např. Sedm pravidel pro četbu Bible, Druhý list Korinťanům, Křesťan na prahu třetího tisíciletí se spoluautorstvím kardinála Franze Königa).

 

Za Katolickou teologickou fakultu Vídeňské univerzity

prof. Dr. Martin Jäggle, děkan

 

Za komunitu sester Caritas Socialis

sr. Maria Judith, generální představená

 

Parte v němčině naleznete v příloze.

 

 

Mgr. Pavel ČERNUŠKA, Ph.D.
proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti, CMTF Olomouc

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou