Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Bible a morálka

Datum publikace25. 2. 2010, 18.15
TiskTisk

Další dokument Papežské biblické komise vychází ze zadání, který tomuto grémiu špičkových katolických biblistů v celosvětovém zastoupení dal v roce 2002 papež Jan Pavel II.

Praha: V současné situaci morálního relativismu a určité skepse v biblickém a teologickém bádání se ukázalo jako nutné, aby se tým odborníků vyslovil k otázce, do jaké míry a jakým způsobem zavazuje Bible jakožto sbírka starobylých textů a zároveň inspirované Boží slovo v oblasti mravních principů a norem.

Dokument Bible a morálka s podtitulem Biblické kořeny křesťanského jednání  vychází po šestileté usilovné práci v těchto dnech. Vydává ho Karmelitánské nakladatelství (KNA). Kniha je rozdělena do dvou hlavních částí. V první – o něco delší – autoři chronologicko-tematicky procházejí biblické zjevení a ukazují na jeho trvalé morální poselství.

Základní definice biblické morálky je dána ve dvou krocích: Bůh daruje člověku život a vše, co k němu patří, a člověk na tento dar odpovědně reaguje. Základem každé morálky založené na Bibli je tedy stvoření. V dějinách spásy se pak výchozím bodem pro morální jednání člověka stává dar Boží smlouvy, která vrcholí v nové smlouvě, uskutečněné v Ježíši Kristu.

Druhá část dokumentu se snaží četbu Písma svatého z hlediska morálního poselství shrnout do základních principů, které dnes mohou pomoci k rozlišování a rozhodování se pro to, co je v souladu s Božím plánem. Papežská biblická komise formuluje dva základní principy a šest zvláštních principů.

 

Více informací:

http://www.ikarmel.cz/kniha/Bible-a-moralka_101478.html 

 

Pavla Kříženecká, KNA

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou