Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Co by za to daly děti v Africe ...

Datum publikace25. 2. 2010, 19.30
TiskTisk

Salesiánská asociace Dona Boska organizuje v březnu 2010 akci s názvem 'Dnes jím jako Afričan'. Podle organizátorů je postní doba vhodnou příležitostí k tomu, abychom pamatovali na chudobu Afriky. Ochutnat africká jídla je možné 5. března 2010 v 10.00 hodin v Salesiánském centru v Kobylisích.

Vzpomínáte si na větu: „Co by za to daly děti v Africe...“? Tolikrát jsme ji slyšeli od rodičů či vychovatelů, pokud jsme odmítali jíst to, co bylo na talíři. Ale většina z nás si vůbec nedovede představit, jak se africké děti skutečně stravují. Jejich strava je velmi prostá a průměrný obyvatel černého kontinentu je vůbec rád, když dostane dvakrát denně najíst. Nejčastější „chod“ tvoří obyčejná kukuřičná kaše v různých modifikacích a pod různými názvy jako je bukari či milipap.

Známé české přísloví říká „sytý hladovému nevěří“, a proto se Salesiánská asociace Dona Boska rozhodla uspořádat tuto akci, během které si každý bude moci vyzkoušet, jak takový milipapchakalakou chutná. Dobro činíme už tehdy, když s druhými sdílíme čas, pozornost, radost i bolest. „Proto se nebojme otevřít oči,“ vyzývají organizátoři, „a prožijme dobu příprav na setkání se vzkříšeným Kristem pomocí druhým, kteří to skutečně potřebují.“

Podrobné informace, jídelníček, recepty, jak si jídlo připravit, i odkaz na internetový plánovač, kde je možné si vybrat, jaký den jíst jako průměrný Afričan, jsou umístěny na stránkách:

www.facebook.com/dnes.jim.jako.african

Celou akci podporuje a aktivně se jí účastní houslový virtuos Pavel Šporcl nebo herečka a moderátorka Adéla Gondíková. „Snažím se pomáhat jiným. A pokud tento projekt pomůže poukázat na chudobu Afriky, tak má smysl. A také se moc těším na to jídlo,“ říká Pavel Šporcl. Ten si však nebude africké pochoutky připravovat sám, ale pomůže mu Pedro Mcaxi Ngnonga. Pedro pochází z Angoly a v ČR žije již 15 let. V rámci programu Adopce nablízko pomáhá spolu s dalšími připravovat budoucí dobrovolníky na dobrovolnickou činnost. Vaření a ochutnávání proběhne 5. března 2010 v 10.00 hodin v Salesiánském centru v Kobylisích.

Akci realizuje Salesiánská asociace Dona Boska jako doprovodný happening projektu Adopce nablízko. Adopce nablízko je rozvojový projekt, který vysílá dobrovolníky k pomoci ohroženým a znevýhodněným dětem a mládeži v různých koutech světa. Tito dobrovolníci se momentálně nacházejí v JAR, Zambii, Mexiku, Indii, Bulharsku i České republice. V minulosti byli vysláni též do Konga, Súdánu, Etiopie, Lesotha a dalších zemí. (http://mladez.sdb.cz/, ap)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou