Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Vlk na setkání biskupů v Castel Gandolfo

Datum publikace25. 2. 2010, 15.15
TiskTisk

Kardinál Miloslav Vlk se od 27. února do 5. března 2010 zúčastní mezinárodního setkání biskupů v Castel Gandolfo nedaleko Říma. Spolu s ostatními se bude zabývat tématem 'Bůh Láska a nová evangelizace v dnešní době'.

Součástí setkání bude také několik přednášek. O poslední encyklice papeže Benedikta XVI. „Caritas in veritate“ promluví prof. Piero Coda, rektor univerzitního institutu Sophia a dr. Wilfried Hagemann z Augsburku. O Roku kněží přednese svůj příspěvek švýcarský profesor Hubertus Blaumeiser. Prezidentka Hnutí fokoláre Maria Voce se zaměří na téma „Bůh Láska v životě a myšlence Chiary Lubichové“. Rozvojem „ekonomiky společenství“ se budou zabývat prof. Stefano Zamagni a prof. Luigino Bruni.

Historie setkávání „biskupů – přátel“ sahá až do roku 1977, kdy se poprvé sešlo 15 katolických biskupů z 10 zemí a cášský biskup Klaus Hemmerle se stal prvním „moderátorem“ této iniciativy. Tehdejší papež Pavel VI. při jejich návštěvě řekl: „Jako hlava Apoštolského kolegia vás povzbuzuji, podněcuji a nabádám, abyste v této iniciativě pokračovali.“ Tato větev Hnutí fokoláre je dnes ve světě v kontaktu asi s 3000 katolických biskupů z celého světa. Pozvání na setkání dostává asi 1200 biskupů a na setkání přichází cca 130 biskupů.

V roce 1982 přijal tyto biskupy Jan Pavel II. a vyzval je, aby svou zkušenost bratrského společenství rozšířili i na biskupy jiných církví. A tak se již 25 let každoročně setkávají katoličtí biskupové také s biskupy různých jiných křesťanských církví. Na těchto ekumenických setkáních, která se konají pokaždé v jiné zemi, aby měli biskupové možnost poznat různé situace ekumenického dialogu, se účastní pravidelně asi 40 biskupů. Po smrti biskupa Hemmerleho se v roce 1994 stal moderátorem setkávání obou skupin kardinál Miloslav Vlk.

„Biskupové vytvářejí společenství vzájemné lásky v bratrské jednotě, sdělují si své osobní i pastorační zkušenosti v celém společenství nebo v malých skupinách, modlí se spolu, slaví eucharistii a také odpočívají … Usilují o sdílení zkušeností s blízkým Bohem, s Ježíšem uprostřed nich podle jeho slibu:´Kde jsou dva nebo tři shromážděni v mém jménu, tam jsem já uprostřed nich …´ (Mt 18,20),“ charakterizuje setkání kardinál Vlk. (ap)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou