Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Setkání předsedů biskupských konferencí jihovýchodní Evropy

Datum publikace25. 2. 2010, 15.30
TiskTisk

Jubilejní desáté setkání předsedů biskupských konferencí zemí jihovýchodní Evropy se koná ve dnech 25.-28.2.2010 v Kišiněvě (Moldávie) v prostorách úřadu jediné diecéze této země na pozvání místního biskupa, Mons. Antona Cosy.

Kišiněv: Téma setkání je 'Práva a povinnosti katolických menšin v zemích jihovýchodní Evropy'. Setkání se účastní zástupci devíti biskupských konferencí: z Albánie, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Kypru, Řecka, Moldávie, Rumunska, Mezinárodní biskupské konference svatých Cyrila a Metoděje a Turecka. Během setkání vystoupí se svým příspěvkem předseda Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) kardinál Péter Erdö, arcibiskup z Ostřihomi a Budapešti, apoštolský nuncius v Rumunsku a Moldávii Mons. Francisco-Javier Lozano a stálý pozorovatel Svatého stolce při Radě Evropy Mons. Aldo Giordano.

Po svém posledním plenárním zasedání (Paříž, 1.-4.10.2009) se CCEE vrací k otázce vztahu církve a států ve specifických podmínkách zemí, kde je katolická církev v menšině, zvláště v jihovýchodní Evropě.

'Na tomto setkání chceme analyzovat zvláštní situaci katolické církve v zemích, v nichž jsme v menšině, nejen z hlediska lidských práv, na něž máme nárok jako jakákoli jiná místně uznávaná instituce, ale abychom potvrdili specifický příspěvek, který katolická církev může a musí poskytnout ve prospěch společného dobra našich společností,' řekl kardinál Vinko Puljič, arcibiskup ze Sarajeva a předseda Biskupské konference Bosny a Hercegoviny. 'Zvláště rychlé změny,' dodává kardinál, 'v naší společnosti, velmi zkoušené v minulosti válkami, bídou a různými formami totality, jsou dnes ohroženy procesem nekontrolovatelné sekularizace, který se stát od státu liší, ale přesto nese společné prvky. Dnes například rodiny v našich zemích čelí novým, dříve neznámým problémům, jako je nezaměstnanost, emigrace, alkoholismus, droga a potrat. Za těchto okolností je katolická církev povolaná podporovat tradiční hodnoty našich národů, znovu je předkládat a posílovat.'

Dalším aspektem programu je návštěva různých církevních aktivit, které se snaží přispět ke společnému dobru moldavské společnosti: sociálně pastorační centrum s jídelnou pro potřebné, která vydává alespoň 100 jídel denně, mateřskou školou a internátem pro vysokoškoláky; farnost ve Stauceni nedaleko hlavního města Kišiněv, která zřídila mateřskou školu a azylový dům pro potřebné; večeřadlo Regina Pacis je zařízení pro děti z ulice, které začaly poznávat víru, věnuje se také zařazení do společnosti obětí obchodu s lidmi, materiální a právní podpoře chudých rodin.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou