Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Smysl půstu v židovství a křesťanství

Datum publikace26. 2. 2010, 9.30
TiskTisk

Dne 8.3.2010 od 10.30 hodin se v  Praze  koná kulatý stůl věnovaný půstu, který pořádá Tiskové středisko ČBK pro novináře a ostatní zájemce o dané téma. Jako hosté se svými příspěvky vystoupí Kateřina Lachmanová, teoložka a psycholožka  Pastoračního střediska pražského arcibiskupství, rabín Moshe Chajim Koller z Židovské obce v Praze, P. Jan Kotas, pedagog Katolické teologické fakulty UK, a P. Vojtěch Eliáš, prezident pražské Arcidiecézní charity.

Praha: V těchto dnech jsme zhruba v polovině postního období, kterým se křesťané připravují na slavení Velikonoc.

Jaký je smysl oběti a půstu? Jak se prožívá v židovství a jak v křesťanství? Jaké místo má v životě věřícího člověka postní doba? Proč se k půstu neustále vracíme? Chápeme rozdíl mezi půstem a dietou? Nad těmito tématy – a nejen nad nimi – se budou zamýšlet hosté kulatého stolu.

V každém náboženství je půst významným prvkem duchovní formace. 'Bože, dej, ať nás posilní dnešní půst, kterým zahajujeme úsilí o svou duchovní obnovu, abychom se naučili sebeovládáním statečně překonávat zlo a konat dobro,' zní vstupní modlitba liturgie Popeleční středy, kterou čtyřicetidenní půst začíná. V následujících dnech se zdůrazňuje další aspekt: 'Bože, pohlédni na oddanost svého lidu, který si ukládá odříkání, aby cvičil v kázni své tělo a konáním dobrých skutků načerpal sílu pro duši.' A starozákonní prorok Izaiáš (58) nabádá: : 'Či není půst, jaký si přeji (spíš) toto: rozvázat nespravedlivá pouta, uvolnit uzly zla, utiskované propustit na svobodu, zlomit každé jařmo? Lámat svůj chléb hladovému, popřát pohostinství bloudícím ubožákům: když vidíš nahého, obléci ho, neodmítat pomoc svému bližnímu?'

Jeden z hlavních židovských svátků je Jom kipur (Den smíření). Tento den odpustil Bůh Izraeli zhotovení zlatého telete, tento den se Abrahám obřezal a uzavřel tak smlouvu s Bohem. V synagogách věřící vyznávají své hříchy, tráví čas v modlitbách a postí se. Tomuto svátku předchází Deset dní pokání, kdy židé dbají ve zvýšené míře na pečlivost plnění příkazů, prodlužují čas věnovaný dennímu studiu Tory, říkají ranní omluvné modlitby slichot, ve kterých prosí za odpuštění, mnozí mají ve zvyku postit se. Ve svém okolí vyhledávají přátele i nepřátele a snaží se je odprosit za vše, co jim v uplynulém roce udělali.

Postní almužna je projekt Charity ČR, který znamená návrat ke starobylé postní praxi. Ve staré tradici církve patřily k prožívání postní doby sbírky pro chudé z toho, co si věřící sami odřekli. Almužna pak sloužila jako anonymní a nevratný dar ve prospěch lidí v nouzi, jež si nemohli pomoci sami.  Letos je nesena mottem: 'Kdo se modlí, ať se postí. Kdo se postí, ať je milosrdný... Kdo chce nalézt Boží srdce otevřené, ať nezavírá svoje před tím, kdo jej prosí' (sv. Petr Chrysolog).

Místo konání: Zasedací místnost České biskupské konference v Praze 6, Thákurova 3, druhé patro

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou