Lupa
Obsah Obsah
Portál

Trnavský arcibiskup Róbert Bezák oslaví životní jubileum

Datum publikace26. 2. 2010, 12.45
TiskTisk

V pondělí 1.3.2010 oslaví trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák CSsR své jubileum, 50 let života. Loni (18.4.2009) jej papež Benedikt XVI. jmenoval arcibiskupem jako tehdejšího správce farnosti Radvaň v Banskobystrické diecézi.

Trnava (SK): Róbert Bezák se narodil v Handlové v diecézi Banská Bystrica 1.3.1960. Po základní škole pokračoval ve studiích na gymnáziu v Prievidzi, kde maturoval roku 1979. Potom studoval na teologické fakultě v Bratislavě a během studií přijal řeholní formaci v Kongregaci Nejsvětějšího Vykupitele – redemptoristů, kde v roce 1983 složil i celoživotní řeholní sliby. Na kněze jej vysvětil 14.6.1984 v Banské Bystrici biskup Jozef Feranc.

Po kněžském svěcení působil jako farní vikář ve farnosti Brezno (1984-1985); v letech 1986-1987 vykonával základní vojenskou službu; v roce 1988 byl farním vikářem v Dětvě, Žiaru nad Hronom, farním administrátorem ve Sklených Teplicích, poté farním administrátorem  v Tužině (1989) a v Uľance (1990).

V letech 1993-2005 byl Mons. Bezák CSsR  viceprovinciálem římskokatolické viceprovincie redemptoristů na Slovensku. Od roku 1996 do roku 2002 vykonával funkci předsedy Konference vyšších řeholních představených na Slovensku.

Vyučoval morální teologii na Teologickém institutu v Badíně u Banské Bystrice a na Teologické fakultě Trnavské univerzity. Od roku 2008 byl farským administrátorem v Radvani, zároveň byl představeným společenství redemptoristů v Radvani a vikářem viceprovinciála římskokatolické viceprovincie redemptoristů v Bratislavě.

 

Mária Fábryová

Zdroj: TK KBS, přeloženo, upraveno

Foto: http://www.bbdieceza.sk/files/obrazky/ludia/BezakRobert.jpg

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou