Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jezuité pokračují v odstraňování škod po povodních v Karnátace

Datum publikace3. 3. 2010, 17.15
TiskTisk

V severní části indické provincie Karnátaka, kde působí jezuitská misie, došlo začátkem října 2009 k mohutným záplavám. Stalo se tak v místech, kam se na konci léta 2008 na šest týdnů vydala skupina tří jezuitů a jedenácti dobrovolníků z České republiky a ze Slovenska.

Praha, Indie (IND): Arcidiecézní charita Praha tam díky dárcům z celé České republiky podporuje nejchudší děti ve vzdělávání v programu Adopce na dálku®. I proto ohlásili čeští jezuité i pražská Charita sbírku na pomoc obětem povodní a následně poslali do Indie příspěvek v celkové výši 1.772.500 Kč.

Čeští jezuité odeslali díky štědrým dárcům dva příspěvky ve výši 7.800 a 5.500 EUR, Arcidiecézní charita Praha rozdělila mezi čtyři postižené oblasti 80.000 USD.

'Děkujeme vám za vaši podporu a sympatie, jež projevujete našim lidem, kteří prošli mnoha problémy a utrpením, když ztratili většinu svého majetku a někteří i své obydlí. Vaše pomoc pro nás byla velkým zdrojem úlevy pro tyto trpící a oklikou dorazila k těm, kteří to nejvíce potřebovali. Proto vám děkujeme i jménem všech těchto obětí povodní,' píše ve svém děkovném listu jezuitský kněz Eric Mathias, ředitel školy sv. Františka Xaverského v Manvi.

Mathias se sám od počátku angažuje v pomoci nejpotřebnějším. V květnu, během své cesty po Evropě, plánuje navštívit i Českou republiku. Účelem jeho cesty je také zajištění dostatečného množství finančních prostředků pro rozvoj jezuitské misie a pomoc lidem vytlačeným na okraj indické společnosti.

 

Jezuitská misie v Manvi se nyní zasazuje o odstranění škod způsobených záplavami. Úřady a stát totiž nechaly oběti zcela bez pomoci. Jezuité zároveň usilují o to, aby se postižení mohli přestěhovat do bezpečnějších lokací, kde by jim už nehrozilo podobné neštěstí. Díky štědrým dárcům zajišťují poškozeným rodinám nejen potraviny a oblečení, ale také se spolupodílejí na projektu výstavby lepších zděných domů. Několik dětí z postižených rodin bylo přijato do jezuitské školy v Manvi a do tamějšího internátu. Díky tomu je možné poskytnout jim nejen základní životní potřeby, ale i tolik důležité vzdělání.

'Tito lidé neztrácejí úsměv na tváři, protože důvěřují v Prozřetelnost a nikdy si nezoufají, ani v těch nejméně příznivých okolnostech,' uvádí Eric Mathias. 'Zakusili hlad a bolest, a přitom nám svou odolností a vytrvalostí ve snášení utrpení dávají velkou lekci.' I díky finanční podpoře mnoha štědrých dárců z České republiky mohou jezuité postavit aspoň pro některé postižené nové domy, ve kterých by tito lidé mohli důstojně žít.

 

Jan Oulík, Charita ČR

tiskové oddělení

 

PhDr. Jarmila Lomozová

vedoucí Rozvojového střediska

Arcidiecézní charita Praha

Londýnská 44

120 00 Praha 2

tel.: +420 224 246 519

fax: +420 224 250 985

www.charita-adopce.cz

 

P. Jan Regner SJ

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou