Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Speciální známka na pomoc Haiti

Datum publikace4. 3. 2010, 12.00
TiskTisk

Vydáním poštovní známky se speciální cenovou přirážkou se Vatikán zapojuje do pomoci obětem postižených zemětřesením na karibském ostrově Haiti.

Řím: Pravidelné kapky vyhloubí jamku v kameni – to stejné platí i pro pomoc obětem živelné katastrofy na Haiti. S tímto úmyslem vydává Filatelistický a numismatický úřad 5. března 2010 novou poštovní známku se speciální cenovou přirážkou, jejíž výtěžek poputuje na pomoc zemětřesením poničenému Haiti.

Ředitel Filatelistického a numizmatického úřadu ve Vatikánu, Pier Paolo Francini, v rozhovoru pro Rádio Vatikán vysvětlil, jak bude pomoc realizována: 'Na těchto známkách bude uskutečněn přetisk. To znamená, že se na známku, která už je v tisku nebo je vytištěná, přetiskne navýšená hodnota – v tomto případě 20 centů na každou známku. Kdo si novou známku koupí, zaplatí 85 místo původních 65 centů. Výtěžek by měl podle očekávání překročit 150 000 Euro. Tato speciální přirážka na každé známce je právě tou malou kapkou, která se má stát skutečnou pomocí pro haitské obyvatelstvo a konkrétně něco změnit.'

Speciální známka vyjde v nákladu 450 000 kusů spolu se 75 000 kusy malých archů se šesti známkami stejné série. K této příležitosti bude také vytvořeno razítko ke dni vydání, které má připomínat oběti katastrofy z 12.1. letošního roku.

Známka se vydává při příležitosti patnáctistého výročí založení poutního místa Panny Marie Milostiplné, známého jako Mentorella, nedaleko Říma, které bude na nové známce vyobrazeno. Benedikt XVI. soukromě navštívil toto poutní místo 29. října 2005 při příležitosti 27. jubilea první oficiální návštěvy Janem Pavlem II. (29.10.1978). Ten navštívil toto místo jen několik dni po zvolení nástupcem sv. Petra. Sportovně založený papež vyšel tehdy pěšky na kopec, kde se nachází mariánská svatyně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou