Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Novým představeným českých jezuitů bude Jan Adamík

Datum publikace8. 3. 2010, 17.30
TiskTisk

Generální představený jezuitského řádu jmenoval novým provinciálem České provincie Tovaryšstva Ježíšova P. Jana Adamíka. Úřad převezme v neděli 2.5.2010 v 9.00 hodin v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí v Praze 2.

Praha: 'Děkujme Pánu a provázejme otce Jana a celou provincii modlitbou a poctivou snahou o život podle našeho jezuitského způsobu jednání,' vyzval členy České provincie současný představený František Hylmar SJ.

'To, že z Říma došla odpověď ohledně jmenování nástupce provinciála Františka Hylmara a že to jsem já, kdo by měl nastoupit na jeho místo, jsem se dozvěděl ve středu večer,' uvedl na dotaz Jesuit.cz Jan Adamík. Bezděky mu prý vytanula na mysl poslední část Matoušova evangelia připadající na ten den: 'Víte, že panovníci tvrdě vládnou nad národy a velmoži jim dávají cítit svou moc. Mezi vámi však tomu tak nebude. Ale kdo by chtěl být mezi vámi veliký, ať je vaším služebníkem, a kdo by chtěl být mezi vámi první, ať je vaším otrokem. Vždyť ani Syn člověka nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil a dal svůj život jako výkupné za všechny' (Mt 20,17-28).

'Netoužím být na prvním místě, ale tady smysl textu o touze být veliký je stejně trochu jiný. Pán zatoužil, abychom se stali velkými, ale ve službě. A dává k tomu nejen příležitost, ale i všechny potřebné prostředky, milost a sílu,' dodává budoucí český provinciál. Doufá proto nejen v Boží pomoc, ale i v modlitbu všech spolubratří, aby svůj úřad mohl vykonávat k větší Boží slávě.

 

P. Jan Adamík se narodil 25.9.1962 v Přerově. Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil 8.4.1990. Studoval nejprve filozofii na Vysoké škole filozoficko-pedagogické Ignatianum v Krakově. Poté pracoval jako redaktor v české sekci Vatikánského rozhlasu. Teologii absolvoval na římské Gregoriánské univerzitě, kde své studium zakončil licenciátem ze spirituální teologie. Na kněze byl vysvěcen 21.4.2001 na Svatém Hostýně. Jeden semestr byl na studijním pobytu na Loyola University v New Orleans (USA), svou řeholní formaci pak zakončil tzv. 'třetí probací' v Austrálii.

Od června 2006 působí v Českém Těšíně jako ředitel tamějšího exercičního domu a i díky tomu postupně získal bohaté zkušenosti s individuálním doprovázením duchovních cvičení. Od 1.9.2006 navíc zastává funkci představeného českotěšínské komunity.

 

P. Jan Regner SJ

www.jesuit.cz

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou