Lupa
Obsah Obsah
Portál

Pouť biskupů do Číhošti

Datum publikace8. 3. 2010, 9.15
TiskTisk

V sobotu 20.3.2010 se v Číhošti na Havlíčkobrodsku koná pouť biskupů. Ta je součástí programu Roku kněží a zároveň zapadá do kontextu akcí spojených s 60. výročím tzv. číhošťského zázraku a mučednické smrti Josefa Toufara.

Hradec Králové: Pontifikální mši svatou bude od 10.30 v kostele Nanebevzetí Panny Marie celebrovat Miloslav kardinál Vlk, účast již přislíbili také jmenovaný arcibiskup pražský Dominik Duka OP a biskup litoměřický Jan Baxant. Všichni věřící jsou srdečně zváni k účasti.

Obec Číhošť byla o 3. adventní neděli 11.12.1949 svědkem neobvyklého úkazu, kdy se při mši svaté ve zdejším kostele zřetelně nakláněl kříž. Ač je dnes tato událost veřejnosti poměrně dobře známa, dosud nebylo vysvětleno, zda šlo o zázrak či komunisty zinscenovaný podvrh. Ať to bylo jakkoli, případ tehdy stál na počátku velké vlny pronásledování církve. Mezi prvními našel při komunistickém vyšetřování mučednickou smrt právě číhošťský farář Josef Toufar. Farnost Číhošť je nadále místem duchovního života v diecézi, což podtrhuje i nedávné vybudování pomníku Ecce homo připomínající kněze Josefa Toufara a konání poutí různých skupin věřících.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou