Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Světová premiéra na Petrově

Datum publikace11. 3. 2010, 16.00
TiskTisk

Světová premiéra Křížové cesty s Matkou Páně, hudební kompozice Zdeňka Pololáníka na texty Běly Marie Schovancové, se koná v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně 21.3.2010 v 16.30 hodin.

Brno: Římskokatolická farnost Petrov - dóm a ZUŠ se zaměřením na církevní hudbu Brno pořádají Koncert duchovní hudby - světovou premiéru Křížové cesty s Matkou Páně. Autorkou textů je Běla Marie Schovancová, hudbu zkomponoval Zdeněk Pololáník. Účinkuje Dómský komorní sbor, sólo Hana Kostelecká, řídí Dagmar Kolařová.

Zdeněk Pololáník, který letos oslaví významné životní jubileum, vystudoval brněnskou konzervatoř ve varhanní třídě prof. Josefa Černockého a skladatele a hobojisty Františka Suchého. Poté v rodném městě absolvoval ještě studium skladby na Janáčkově akademii múzických umění v Brně (1957-1961) u profesorů Viléma Petrželky a Theodora Schaefera.

Je autorem více než 700 hudebních děl, v nichž dominují skladby duchovní - psané k praktickým liturgickým účelům i ke koncertnímu provedení (společně s biskupem Hrdličkou napsal také řadu písní v Kancionálu). Je rovněž autorem více než 150 opusů či 450 děl scénické, televizní a filmové hudby (Lev s bílou hřívou, Člověk proti zkáze, Opera na vinici, Žert, Katapult, Synové a dcery Jakuba skláře apod.) i baletů. Po roce 1989 působil jako varhaník v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla a založil na JAMU oddělení duchovní hudby.

Jeho skladby se stále hrají nejen v Evropě, ale i v Japonsku, Spojených státech amerických, Rusku či na Novém Zélandu. V roce 2001 byl na Velehradě oceněn Řádem sv. Cyrila a Metoděje, v roce 2007 jej brněnský biskup Vojtěch Cikrle ocenil medailí sv. Petra a Pavla.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou