Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatý Josef - ochránce církve

Datum publikace15. 3. 2010, 11.00
TiskTisk

V pátek 19.3. si církev připomíná slavnost sv. Josefa, snoubence Panny Marie. Informujeme o významu a životě tohoto světce.

Svatý Josef patří po Panně Mariinejuctívanějším světcům. Je mu zasvěceno mnoho chrámů a množství mužů nosí jeho jméno. Byl ochráncem malého Ježíše; žil nenápadným životem a sloužil Bohu. Stal se tak vzorem pro muže – je člověkem služby, který, bez zbytečných řečí, ví, jakou životní cestou má jít. Právě takovíto muži kráčející po duchovní cestě mohou být vzorem v rodině i v celé společnosti.

'Vše, co je známo o pěstounovi Ježíše Krista, je popsáno v evangeliích. Byl z rodu Davidova, povoláním tesař či stavitel. Není důvodu předpokládat, že už nebyl mlád, když se zasnoubil s Marií. Jeho obavy, když ji nalezl s dítětem pod srdcem, rozptýlil anděl, který se mu zjevil, a on si ji vzal za ženu. Po Ježíšově narození byl ve snu vyzván, aby uprchl s Marií a dítětem do Egypta a zachránil se tak před Herodovým pronásledováním. Vrátit se měl teprve po Herodově smrti. Josef se však obával Herodova nástupce, a proto se usadil v Nazaretu v Galileji (srov. Mt 1,18-25; 2,13-23).

Epizoda o dvanáctiletém Ježíšovi ztraceném v Jeruzalémě (srov. Lk 2,41-48) opět ukazuje Josefa jako věrného strážce a pomocníka. Není známo, kdy zemřel, ale zřejmě to bylo před Ježíšovým ukřižováním (srov. Jan 19,26-27). Text evangelií nám představuje spravedlivého, laskavého, důstojného a moudrého muže, pohotového v jednání, ale dobrovolně ustupujícího do pozadí.'

 

Svatá Terezie z Avily o svatém Josefovi:

Sv. Terezie z Avily, velká učitelka církve, vysvětluje, proč právě sv. Josefa považovala za svého patrona: 'Já si zvolila za svého přímluvce a patrona slavného svatého Josefa a svěřila jsem se mu s nadšením. Tento můj otec a ochránce mi pomohl v nesnázi, do které jsem se dostala, a v mnoha jiných, daleko těžších, v nichž šlo o mou čest a o spásu mé duše. Viděla jsem jasně, že jeho pomoc byla vždy větší, než jsem mohla doufat. Nevzpomínám si, že bych ho někdy prosila o nějakou milost, aniž bych ji hned nedostala.

A je to úchvatné, vzpomínat na velkou přízeň, kterou mě Pán zahrnul, a na nebezpečí pro duši i tělo, z něhož mne vysvobodila přímluva tohoto požehnaného světce. Zdá se, že jiným světcům Bůh dovolil, aby nám přispívali v té či oné potřebě, zatímco já zakusila, že přímluva sv. Josefa se vztahuje na všechny. Tím nám Pán dává pochopit, že jako mu byl na zemi poddán, kde mu jako pěstoun mohl rozkazovat, tak i nyní v nebi udělá vše, oč ho požádá' (Sv. Terezie od Ježíše, Život, č. vyd., str. 48-49).

 

Svatý Josef je patronem: bratrstev a řeholních společností pojmenovaných po něm; karmelitánů; manželů a křesťanských rodin, dětí, mládeže a sirotků; panenství; dělníků, řemeslníků, tesařů, dřevorubců, truhlářů, kolářů, inženýrů, hrobníků, vychovatelů; cestujících; vyhnanců; ochránce při očních chorobách; při pokušeních; v zoufalých situacích; při bytové nouzi; patron umírajících a za dobrou smrt.

Atributy, s nimiž se zobrazuje: tesařské náčiní, např. pila, sekera, úhelník, někdy rozkvetlá hůl; často je zobrazován s malým Ježíškem v náručí a s lilií jako symbolem čistoty; jako stařec; jak pracuje s Ježíšem v dílně; u jesliček v Betlémě a na jiných výjevech z Ježíšova dětství

 

Bližší informace o kostelech sv. Josefa a o poutních místech zasvěcených tomuto světci:

czechtravels.sweb.cz/kostely/kostely.htm#gotika

www.ikarmel.cz/kniha/Putovani-po-poutnich-mistech-Cech-Moravy-a-Slezska_101213.html

 

Zdroj:

www.abcsvatych.com/mesice/3/brezen19.htm (upraveno)

Attwater, Donald: Slovník svatých (citace)

Nakladatelství Papyrus, Vimperk; Nakladatelství Jeva, Rudná u Prahy, 1993

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou