Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mše svatá za oběti politické zvůle z řad kněží

Datum publikace17. 3. 2010, 19.15
TiskTisk

V sobotu 20. března 2010 od 16.00 hodin bude v bazilice sv. Petra a Pavla P. Miloslav Fiala OPraem celebrovat mši svatou za oběti nacismu a komunismu z řad kněží, řeholníků a řeholnic. Poté bude následovat pobožnost u památníku na vyšehradském hřbitově.

Mše svatá má připomenout 617. výročí umučení sv. Jana Nepomuckého, který se postavil vládnoucí moci a byl za to Václavem IV. dne 20. března 1393 umučen. V době, kdy se Jan Nepomucký stal generálním vikářem pražského arcibiskupství, trpěla církev dlouholetým dvojpapežstvím. Oslabení církve se snažil využít král a císař Václav IV. k tomu, aby si ji alespoň v Čechách co nejvíce podřídil. K otevřenému střetu došlo právě v roce 1393.

Václav IV. chtěl zřídil v Čechách další biskupství, v jehož čele by stanul jemu oddaný prelát. Jan Nepomucký ovšem pomohl tento jeho úmysl zmařit. Král svolal jednání s představiteli arcidiecéze a během něj nechal všechny účastníky zatknout. Unikl pouze arcibiskup Jan z Jenštejna. Ostatní zatčení byli vyslýcháni, Jan a jeden z jeho úředníků na mučidlech. Ještě téhož dne 20. března 1393 nechal král Jana Nepomuckého utopit ve Vltavě.

Kronikář Václav Hájek z Libočan zdůvodňoval králův hněv jeho marným úsilím dozvědět se od Jana, z čeho se zpovídala Václavova manželka královna Žofie. Tato verze historie se pak dostala i do kanonizační buly, kterou byl Jan Nepomucký prohlášen svatým dne 9. března 1729. Socha sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě poblíž místa, z něhož měl být shozen do řeky, se stala vzorem pro více než 30 000 soch stojících na mostech téměř celé Evropy. Jeho památka se připomíná 16. května, a to nejen v Evropě, ale i v dalších zemích světa.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou