Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jubilejní XXV. světový den mládeže

Datum publikace19. 3. 2010, 9.45
TiskTisk

Letos uplynulo 25 let od založení Světových dnů mládeže papežem Janem Pavlem II., v rámci kterých se každý rok vždy na Květnou neděli setkává biskup s mládeží své diecéze. Výzva Jana Pavla II. je aktuální i dnes a uskutečňuje se po celém světě. Také ve všech českých i moravských diecézích zvou i letos biskupové mládež, aby na setkání prožili živé a radostné společenství církve.

Praha: Mottem pro letošní setkání je verš z Markova evangelia: 'Mistře dobrý, co musím dělat, abych dostal život věčný?' (Mk 10,17). Tato myšlenka je připomenutím poselství Svatého otce mladým lidem celého světa, které napsal Jan Pavel II. v roce 1985 u příležitosti Mezinárodního roku mládeže.

Setkání v pražské arcidiecézi a diecézi ostravsko-opavské proběhne již 20.3.2010. O týden později, v sobotu 27.3.2010, se uskuteční setkání v diecézi plzeňské, českobudějovické, brněnské, královéhradecké a litoměřické. V olomoucké arcidiecézi se letos plánují děkanátní setkání, která navštíví arcibiskup Jan Graubner nebo biskup Josef Hrdlička.

Přehled setkání najdete ZDE.

'Velká setkání, ať už diecézní, národní nebo mezinárodní, nabízejí mladému člověku zkušenost ze společenství církve, která věnuje svou pozornost každému jednotlivci. Každý může být osloven jinou částí programu a slovo vlastního biskupa učí i povzbuzuje k praktickému životu z víry,' říká P. Vít Zatloukal, ředitel Sekce pro mládež ČBK.

Svatý otec posílá každoročně k tomuto dni poselství mladým lidem. 'Papež mladým lidem říká sice náročná, ale pravdivá a povzbudivá slova, jimiž je vybízí k zodpovědnosti za svou osobní formaci a studium. Jen tak mohou sloužit dobru kompetentně a velkoryse,' připomíná P. Vít Zatloukal myšlenku z listu papeže Benedikta XVI. Ve svém poselství se také papež Benedikt XVI. několikrát vrací k Apoštolskému listu z roku 1985 a připomíná jeho velký význam pro pastoraci mládeže.

Celé poselství naleznete v příloze zprávy.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou