Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pastýřský list Benedikta XVI. irským katolíkům

Datum publikace20. 3. 2010, 21.20
TiskTisk

Tiskové středisko Svatého stolce dnes (20.3.2010) zveřejnilo pastýřský list Svatého otce Benedikta XVI. irským věřícím. Přinášíme shrnutí jeho obsahu a v příloze plné znění.

Vatikán: Papež adresoval pastýřský list všem katolíkům Irska, aby vyjádřil své zděšení nad sexuálním zneužíváním, kterého se na mladistvých dopustili církevní činitelé, a nad způsobem, jakým jim čelili irští biskupové a řeholní představení. Papež žádá, aby byl dopis čten pozorně a jako celek. Svatý otec hovoří o tom, že je v této době plné hořkosti celému irskému katolickému společenství nablízku v modlitbě a navrhuje cestu uzdravení, obnovy a odčinění.

Žádá všechny, aby si připomněli skálu, z níž byli vytesáni (srov. Iz 51,1), a zvláště přínos, který irští misionáři dali evropské civilizaci i při šíření křesťanství do všech světadílů. V posledních letech byla víra v Irsku postavena před mnohé výzvy, došlo k rychlým společenským změnám a odklonu od vazby na tradiční svátostné úkony a projevy zbožnosti. Právě to jsou souvislosti, v rámci kterých je třeba chápat způsob, kterým církev čelila problému sexuálního zneužívání dětí.

Problém vyvolalo mnoho faktorů: Nedostatečná duchovní a morální formace v seminářích a noviciátech, tendence společnosti bránit klérus a další autority, nemístné obavy o dobré jméno církve a snaha zabránit skandálům vedly k tomu, že v okamžicích, kdy to bylo třeba, nebyly uplatněny možné církevní tresty. Jen pozorným zkoumáním řady prvků, které krizi způsobily, je možné přesně určit příčiny a nalézt účinná opatření.

Během návštěvy ad limina, kterou v Římě vykonali roku 2006 irští biskupové, je papež nabádal, aby „zjistili pravdu o tom, co se v minulosti stalo, aby využili všech dostupných prostředků a zabránili tak opakování něčeho podobného, aby zajistili, že budou plně respektovány principy spravedlnosti, a aby především napomáhali v uzdravení ran obětí a všech, kdo byli zasaženi těmito obrovskými zločiny.“ Od té doby se papež při nejedné příležitosti s oběťmi setkal, naslouchal jejich příběhům, modlil se s nimi a za ně a je připraven udělat to znovu i v budoucnosti. V únoru roku 2010 pozval irské biskupy do Říma, aby s nimi hovořil o prostředcích přijatých za účelem zajištění nápravy problému se zvláštním zřetelem k postupům a protokolům, které v současnosti zajišťují ochranu dětí v církevním prostředí, a aby pohotově a spravedlivě reagovali na oznámení o zneužívání. V tomto pastýřském listě hovoří přímo k určitým skupinám uvnitř irského katolického společenství ve světle vzniklé situace.

Obrací se především na oběti zneužívání, bere na vědomí strašné zklamání, které zakusily, a říká jim, jak je mu líto toho, co vytrpěly. Uznává, že v mnoha případech jim nikdo nebyl ochoten naslouchat, když našly odvahu hovořit o tom, co se stalo. Uvědomuje si, jak se museli cítit ti, kteří bydleli v klášterech s vědomím, že před utrpením nemají úniku. Ačkoli uznává, jak musí být pro mnohé z nich těžké odpustit nebo se s církví usmířit, vyzývá je, aby neztráceli naději. Ježíš Kristus, sám oběť nespravedlivého utrpení, chápe propastnou hloubku jejich bolesti a toho, jak trvale působí v jejich životech a vztazích. Přesto právě jeho zranění, proměněná jeho spásonosným utrpením, představují prostředky, které lámou moc zla a umožňují nám znovu se narodit do života a naděje. Papež vyzývá oběti, aby v církvi hledaly příležitost setkat se s Kristem a nalézt uzdravení a usmíření tím, že znovu objeví nekonečnou lásku, kterou Kristus má ke každému z nich.

Ve slovech určených kněžím a řeholníkům, kteří se zneužívání mladistvých dopustili, jim papež připomíná, že se před Bohem a před řádně ustanovenými soudy musejí zodpovídat za hříšné a trestuhodné činy, jichž se dopustili. Zradili posvátnou důvěru a vrhli hanbu a ostudu na své spolubratry. Velkou škodu způsobili nejen obětem, ale také veřejnému vnímání kněžství a náboženského života v Irsku. Vyzývá je, aby se podřídili požadavkům spravedlnosti, a připomíná, že nemají ztrácet naději v Boží milosrdenství, které se svobodně nabízí i těm největším hříšníkům, pokud litují svého jednání, činí pokání a pokorně prosí o odpuštění.

Papež povzbuzuje rodiče, aby vytrvali v obtížném úkolu vychovávat své děti a dávat jim najevo, že jsou milované a chtěné, a rozvíjeli zdravou sebeúctu. Rodiče mají prvořadou odpovědnost za výchovu nové generace v mravních principech, které jsou pro civilizovanou společnost zásadní. Papež vyzývá děti a mládež, aby v církvi nacházeli příležitost pro životodárné setkání s Kristem a nenechali se odradit selháním některých kněží a řeholníků. Papež se spoléhá na to, že mladí lidé přispějí k obnově církve. Vyzývá též kněze a řeholníky, aby neztráceli odvahu, ale naopak obnovili své odhodlání ke svěřenému apoštolátu, aby jednali v souladu se svými představenými a svým živým svědectvím o spásonosném díle Páně tak církvi v Irsku nabídli nový život a vitalitu.

Když se papež obrací k irským biskupům, zdůrazňuje, že u mnohých z nich došlo k vážnému pochybení v úsudku a selhání v roli představeného, protože správně neuplatnili kanonické procedury, když se o zneužívání dozvěděli. Ačkoli je často obtížné poznat, jak čelit složité situaci, zůstává skutečností, že došlo k vážným chybám a oni v důsledku toho ztratili věrohodnost. Papež je povzbuzuje, aby i nadále důsledně usilovali o nápravu minulých chyb a zabránili jejich opakování tím, že budou plně dodržovat kanonické právo a spolupracovat s veřejnými představiteli v oblasti jejich kompetence. Vyzval také biskupy, aby usilovali o svatost, byli příkladem a povzbuzením pro kněze i věřící, a tak aby splnili svůj úkol v životě a poslání církve.

Nakonec papež navrhuje několik konkrétních kroků, které mají povzbudit obnovu církve v Irsku. Žádá všechny, aby své páteční skutky pokání po dobu jednoho roku obětovali za odčinění hříchů zneužívání, ke kterým došlo. Doporučuje, aby často přistupovali ke svátosti smíření a věnovali čas eucharistické adoraci. Vyjadřuje záměr vykonat apoštolskou vizitaci některých diecézí, řeholních řádů a seminářů s doprovodem římské kurie a na národní úrovni navrhuje uspořádat misie pro biskupy, kněze a řeholníky v Irsku. V tomto mezinárodním Roce kněží předkládá postavu sv. Jana Marie Vianneye jako vzor a přímluvce za oživení kněžské služby v Irsku. Po vyjádření díků všem, kteří se neúnavně věnovali energickému vyřešení tohoto problému, končí list návrhem modlitby za církev v Irsku, kterou věřící mohou prosit o milost uzdravení a obnovy v této obtížné době.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou