Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papežské bohoslužby ve Svatém týdnu 2010

Datum publikace22. 3. 2010, 19.00
TiskTisk

Během Svatého týdne (28.3.-4.4.2010) bude papež Benedikt XVI. předsedat bohoslužbám a obřadům jednotlivých dní, povede křížovou cestu v Koloseu a o velikonoční neděli udělí požehnání 'městu a světu' (Urbi et orbi). Přímý přenos bohoslužeb odvysílá TV Noe.

Vatikán: Na Květnou neděli (28.3.) bude papež slavit mši svatou na památku Vjezdu Páně do Jeruzaléma – obřad začne na Svatopetrském náměstí v 9.30 hodin žehnáním ratolestí a bude pokračovat průvodem do baziliky a mší svatou. Zároveň na tuto neděli připadá XXV. světový den mládeže, jehož téma zní 'Mistře dobrý, co musím dělat, abych dostal věčný život?' (Mk 10,17).

Na Zelený čtvrtek (1.4.) bude Benedikt XVI. slavit mši svatou se svěcením olejů (missa chrismatis) v 9.30 hodin v bazilice sv. Petra. Koncelebrovat s ním budou kardinálové, biskupové a kněží (diecézní i řeholní) z Říma na znamení úzkého společenství mezi pastýřem univerzální církve a jeho spolubratry v kněžské službě. Večer v 17.30 hodin bude celebrovat mši na památku Poslední večeře Páně v bazilice sv. Jana v Lateránu, během níž po homilii vykoná obřad umývání nohou dvanácti kněžím. V průběhu mše budou moci věřící přispět na rekonstrukci semináře v Port-au-Prince na Haiti. Vybraná suma bude Svatému otci odevzdaná spolu s obětními dary.

Na Velký pátek (2.4.) se papež zúčastní obřadů na památku Umučení Páně v 17.00 hodin v papežské kapli vatikánské baziliky a povede křížovou cestu v Koloseu, která začíná ve 21.15 hodin.

Velikonoční vigilie (3.4.) na Bílou sobotu začíná ve Vatikánské bazilice ve 21.00 hodin.

Mši svatou na Velikonoční neděli (4.4.) zahájí papež v 10.15 hodin a v poledne udělí z balkonu na Svatopetrském náměstí požehnání 'městu a světu' (Urbi et Orbi).

Česká televize přinese přímý přenos z požehnání Urbi et Orbi (v neděli 4.4. od 12.00 hodin na ČT1).

TV Noe bude vysílat v přímém přenosu uvedené obřady Květné neděle, Velkého pátku, Bílé soboty, o Velikonoční neděli požehnání Urbi et Orbi a 29.3. od 18.00 hodin také mši svatou z vatikánské baziliky, kterou Benedikt XVI. bude celebrovat k pátému výročí úmrtí papeže Jana Pavla II.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou