Prohlášení Federica Lombardiho k případu "Murphy"

Tiskové středisko Svatého stolce dnes (25.3.2010) zveřejnilo plné znění stanoviska, které k případu "Murphy" poskytl P. Federico Lombardi SI listu The New York Times dne 24.3.2010.
Publikováno: 25. 3. 2010 14:30

Vatikán: Tragický případ otce Lawrence Murphyho, kněze diecéze Millwaukee, se dotýká velmi zranitelných obětí, které nesmírně trpěly tím, co udělal. Sexuálním zneužíváním dětí s poruchou sluchu otec Murphy nejenže porušil zákon, ale – což je významnější – znesvětil posvátnou důvěru, kterou vůči němu jeho oběti měly.

V polovině 70. let některé z nich oznámily zneužívání ze strany otce Murphyho veřejným orgánům, které tehdy vedly vyšetřování. Nicméně, podle záznamů se od tohoto vyšetřování upustilo.  Kongregace pro nauku víry však byla o záležitosti informována až po zhruba dvaceti letech.

Objevil se názor, že nenahlášení zneužívání dětí veřejným orgánům v tomto případě souvisí s uplatněním dokumentu Crimen sollicitationis. Ve skutečnosti žádná taková souvislost neexistuje. Oproti některým tvrzením, která kolovala v médiích, dokument Crimen sollicitation, ani Kodex kanonického práva vůbec nezakazují nahlášení zneužívání dětí orgánům činným v trestním řízení.

Na konci 90. let, poté co uplynuly více než dvě desítky let od nahlášení zneužívání dětí diecézním činitelům a policii, byla Kongregace pro nauku víry poprvé postavena před otázku, jak s případem „Murphy“ naložit z pohledu kanonického práva. Kongregace byla o této záležitosti informována, protože zahrnovala otázku související se svátosti smíření. Je důležité podotknout, že kanonická otázka, která byla Kongregaci předložena, nesouvisela s žádnými případnými kroky v trestním řízení proti otci Murphymu.

V takových případech Kodex kanonického práva nepředpokládá automatické tresty, ale doporučuje, aby rozsudek nevylučoval dokonce ani ten nejvyšší církevní trest, kterým je propuštění z duchovenského stavu (srov. Kanonické právo kán. 1395, §2). Kongregace pro nauku víry doporučila arcibiskupovi diecéze Milwaukee, aby – ve světle faktu, že otec Murphy je starý, velmi chatrného zdraví, žije v ústraní, v izolaci a že za posledních 20 let nebyla nahlášena žádná obvinění ze zneužívání – dle svého uvážení řešil situaci například tím, že omezí veřejné působení otce Murphyho a bude požadovat, aby přijal plnou zodpovědnost za své závažné činy. Otec Murphy zemřel bez dalšího incidentu přibližně čtyři měsíce poté.