Lupa
Obsah Obsah
Portál

Rok kněží v královéhradecké diecézi pokračuje

Datum publikace25. 3. 2010, 17.45
TiskTisk

Rok kněží vyhlášený papežem Benediktem XVI. na dobu od 19.6.2009 - do 19.6.2010 prožívá královéhradecká diecéze na různých úrovních. Vedle patrona Roku kněží sv. Jana Maria Vianneye je v diecézi připomínána osobnost číhošťského faráře P. Josefa Toufara.

Hradec Králové: Právě obec Číhošť na Havlíčkobrodsku je pro tento rok poutním místem, kam se vydávají kněží a věřící z různých stran. Již proběhly velké poutě - 11.12.2009 to byla pouť k 60. výročí tzv. číhošťského zázraku (zde měl promluvu Mons. Dominik Duka, OP), 25.2.2010 mimořádná celodiecézní pouť kněží k 60. výročí umučení P. Josefa Toufara (zde měl promluvu P. Miloslav Fiala, OPraem.) a 20.3.2010 pouť biskupů (zde měl promluvu P. Prof. Petr Piťha, zúčastnili se biskupové Dominik Duka a Jan Baxant). Dále se konají kněžské poutě vikariátů královéhradecké diecéze - v Číhošti již byly vikariáty kutnohorsko-poděbradský a chrudimský, dále se sem chystají vikariáty náchodský, trutnovský (15.4.), orlickoústecký, žamberecký (13.5.), jičínský a pardubický (1.6.).

Z dalších akcí již proběhl pravidelný kněžský den 23.11.2009 v Hradci Králové (s přednáškou P. Petra Piťhy) a pout ďo Svaté země 'po stopách otevřené Bible' 9.-16.3.2010 (s účastí biskupa Dominika Duky). V kontextu Roku kněží se uskuteční také Missa chrismatis 30.3.2010 s rozloučením biskupa Dominika Duky s královéhradeckými duchovními. Dále se chystají kněžské exercicie s P. Petrem Piťhou 26.4. - 1.5.2010 v Janských Lázních, oslavy 90. narozenin arcibiskupa Karla Otčenáška 1.5.2010 v Hradci Králové a pouť biskupů, kněží a jáhnů do Arsu (působiště sv. Jana Maria Vianneye) a Říma 6.-12.6.2010.

Kromě zmíněných událostí prožívají věřící Rok kněží také modlitbou za kněze a získáváním zvláštních odpustků pro tuto příležitost, na internetových stránkách diecéze jsou k dispozici také promluvy, další modlitby či myšlenky na každý den Roku kněží. Někteří kněží se zapojili do sbírky na zvony pro Nepomuk (rodiště sv. Jana Nepomuckého).

Informace o Roku kněží najdete na adrese:
http://www.diecezehk.cz/aktuality/rok-knezi-2009-2010
Denní myšlenky k Roku kněží jsou k dispozici zde:
http://www.diecezehk.cz/aktuality/myslenky-k-roku-knezi/

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou