Lupa
Obsah Obsah
Portál

Věž u katedrály sv. Štěpána v Litoměřicích bude zpřístupněna

Datum publikace25. 3. 2010, 19.30
TiskTisk

Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant a starosta města Litoměřice Ladislav Chlupáč podepsali ve čtvrtek 25.3.2010 memorandum o spolupráci, jejímž cílem je úspěšný rozvoj cestovního ruchu ve městě Litoměřice, na Litoměřicku i v oblasti Českého středohoří.

Litoměřice: Svůj společný zájem na spolupráci deklarovali tímto prohlášením krátce po zahájení druhého ročníku konference o regionálním cestovním ruchu Stop and Stay 2010, která se koná ve dnech 25. a 26.3. v Litoměřicích. Memorandum má umožnit společný postup při realizaci některých projektů, vzájemné pomoci při využívání kapacit vhodných pro cestovní ruch i hledání dalších cest ke spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Má přispět k hospodářskému, kulturnímu, náboženskému a společenskému rozvoji regionu a zároveň přinést přímý a nepřímý finanční efekt, který je důležitý pro reinvestice a další rozvoj.

Prvním počinem spolupráce Biskupství litoměřického a města Litoměřice bude zpřístupnění věže u katedrály sv. Štěpána na Dómském náměstí v Litoměřicích. Pro veřejnost bude otevřena již 3.4.2010.

Věž bude přístupná během měsíce dubna, května, června, září a října o sobotách od 13.00 do 17.00 hodin a v hlavní turistické sezoně - červenci a srpnu - v pondělí, středu, pátek a sobotu také od 13.00 do 17.00 hodin. Základní vstupné bude 50 korun, ke vstupence návštěvník dostane zdarma pohlednici s turistickým razítkem. Rodinné vstupné (2 dospělí + dítě zdarma) bude stát 100 korun a za každé další dítě do 15ti let rodič zaplatí 10 korun. Studenti, důchodci, zdravotně postižení s průkazem ZTP a děti do 15ti let zaplatí za vstupenku 25 korun a děti do šesti let budou mít vstup zdarma. V přízemí věže bude umístěna pokladna (detašované pracoviště Centra cestovního ruchu Litoměřice), kde si budou moci návštěvnici koupit pohlednice a suvenýry. Instalovány zde budou panely s informacemi o historii Dómského pahorku a jeho staveb.

V současné době jsou dokončovány práce na technickém zabezpečení oken a zvonů ve věži. Plánována je instalace kamery, která bude monitorovat vyhlídkový prostor.

Další nejbližší společnou aktivitou biskupství a města bude poskytnutí ubytovací kapacity v Diecézním domě kardinála Trochty v Litoměřicích pro turistické účely, po dokončení oprav zpřístupnění kostela Všech svatých na Mírovém náměstí a výhledově se také uvažuje o komentovaných prohlídkách v katedrále sv. Štěpána.

'Přínos vidím v tom, že církevní stavby, tyto kulturní a křesťanské skvosty, mohou být zpřístupněny nejen lidem, kteří mají křesťanskou víru nebo žijí křesťanským způsobem života a přicházejí se zájmem, protože jsou věřící lidé, ale můžeme předpokládat, a v tom je, řekl bych, veliká naděje a pro nás veliké povzbuzení, že do nich budou přicházet lidé, kteří toho třeba dosud o křesťanství příliš neslyšeli, ale mají hlubší zájem o tyto hodnoty, a nejsou to jen turisté,' řekl litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

Pro veřejnost byla v minulosti věž zpřístupněna jen krátce, a to v letech 1999 až 2003, kdy tuto službu provozovala Farní charita Litoměřice, s provozem pomáhali bohoslovci zdejšího teologického konviktu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou