Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mezi kandidáty na blahořečení tři mučedníci 20. století

Datum publikace27. 3. 2010, 18.00
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. podepsal dnes (27.3.2010) dekrety, kterými potvrzuje hrdinské ctnosti některých kandidátů na blahořečení a svatořečení, jejich mučednickou smrt nebo uznání zázraku na jejich přímluvu. Mezi osobami, které na základě těchto dekretů mohou být v blízké budoucnosti blahořečeny, je i oběť komunistického režimu rumunský biskup Szilárd Bogdánffy.

Vatikán: Papež Benedikt XVI. během audience, kterou dnes udělil prefektu Kongregace pro blahořečení a svatořečení Mons. Angelu Amatovi, podepsal  dekrety celkem 16 probíhajících kauz blahořečení či svatořečení: 6 z nich potvrzuje zázrak uskutečněný na přímluvu některého kandidáta a dalších 7 potvrzuje hrdinské ctnosti kandidátů. Zbývající 3 dekrety potvrzují mučednictví katolického biskupa Szilárda Bogdánffyho, který zemřel v říjnu 1953 v komunistickém vězení v Rumunsku, diecézního kněze Gerarda Hirschfeldera, který zemřel v roce 1942 v nacistickém koncentračním táboře v Dachau, a Luigiho Grozda, laického člena Katolické akce, který byl zavražděn pro víru v Mirně (Slovinsko) v roce 1943.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou