Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Noc kostelů pod záštitou předsedy ČBK

Datum publikace29. 3. 2010, 10.30
TiskTisk

Letos se k projektu Noc kostelů, který měl svou premiéru v České republice loni, připojily všechny diecéze, proto mu svou záštitu poskytl i předseda České biskupské konference, olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Praha: Po úspěšném prvním ročníku původně rakouského projektu Noc kostelů v loňském roce u nás, kdy možnost vstoupit večer do prostředí kostelů, klášterů a modliteben s nabídkou zajímavého a neobvyklého programu využilo na 92 000 návštěvníků, se letos otevřou pro zájemce další kostely a modlitebny na území České republiky.

Vůbec první Noc kostelů proběhla v roce 2005 ve Vídni a během čtyř let se spontánně rozšířila do celého Rakouska. V roce 2009 'překročila hranice' a do této iniciativy se zapojily kostely a modlitebny v brněnské a plzeňské diecézi.

Noc kostelů má ekumenický charakter a zatím se do příprav zapojilo osm křesťanských církví: Církev římskokatolická, Církev bratrská, Církev československá husitská, Českobratrská církev evangelická, Církev pravoslavná, Bratrská jednota baptistů, Evangelická církev metodistická a Církev starokatolická.

Letos se bude v České republice a Rakousku konat Noc kostelů v pátek 28.5.2010 a připojit se mohou všechny kostely a modlitebny na území České republiky, které budou respektovat cíle a teze projektu.

'Je to pro mne vždy velká radost, když mohu udělit záštitu projektům, v nichž se věřící snaží společně se všemi lidmi dobré vůle nabídnout něco hodnotného naší veřejnosti. V projektu Noc kostelů tuto nabízenou hodnotu vidím v možnosti představit veřejnosti konkrétním způsobem souvislost víry a umění, poukázat na jeden z atributů Boha, a tím je krása. Navíc je to také příležitost, kdy můžeme připomenout kořeny naší civilizace, což od nás naše společnost očekává,' řekl při této příležitosti arcibiskup Jan Graubner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou